Damien Jurado - Vision of Us on the Land [2016]

Damien Jurado
Vision of Us on the Land
Secretly Canadian
9.2
9

U sred perioda kada je muzičkom scenom vladala bučna gitarska muzika na sceni se pojavio usamljeni trubadur koji je nastupao sam sa gitarom i to još u srcu postojbine grundge scene, Sijetlu. Naravno, reč je o Damienu Juradu.

Nakon nekoliko lo fi kasetnih izdanja u sopstvenoj režiji, lokalnom kultu obožavaoca koji se okupio oko njegove muzike, privukao je pažnju izdavačke kuće Sub Pop za koje je objavio svoj prvi album „Waters Ave S“ 1997.godine. Od tada do danas objavio je 12 albuma i mnogo EPjeva i promenio nekoliko izdavačkih kuća. 

Njegov poslednji albuma „Vision of Us on the Land“ objavljen je za izdavačku kuću Secretly Canadian još u martu mesecu ove godine. Ovo je treći album i poslednji u trilogiji koju je započeo sa albumom „Maraqopa“ iz 2012.godine, nastavljenu albumom „Brothers and Sisters of the Eternal Son“ iz 2014.godine.

Vision of Us on the Land“ kroz 17 pesama, nastavlja i muzički i tematski tamo gde je stao „Brothers and Sisters of the Eternal Son“. Kroz ova tri albuma imamo prilike da pratimo putovanje bezimenog karaktera koji vrlo verovatno može biti alter ego samog Damiena Jurada, kroz tople i suncem okupane predele izmišljene zemlje.

Melodična melanholja vlada ovim albumom i gotovo vas na prvo slušanje u potpunosti hipnotiše. Sve jedno da li je pesma u kojoj je Jurado sam sa gitarom, kao intimne „Prisms“ i „On the Land Blues“ ili je veoma bogato aranžirana kao „ONALASKA“ ili „QACHINA“.

Jurado na ovom albumu slika svoje muzičke pejzaže amerikanom, popom, rockom, indie folkom, psihodelijom, gospelom tako da sve to zvuči očaravajuće mistično. On savršeno vlada svim ovim žanrovima i uspeva da stvori kompleksu muzičku slagalicu sa veoma mnogo muzičkih motiva i elemenata.  Za sam zvuk ovog albuma delom je zaslužan i Richard Swift sa kojim je Jurado nastavio saradnju i na ovom albumu.

Ovim albumom Jurado na grandiozan način završava viziju ovog muzičkog putovanja punog misterije, avanture i potrage sa samim sobom. A mi možemo biti zadoljni što nam je dopustio da budemo posetioci njegovog predivnog muzičkog sveta stvorenog kroz poslednja tri albuma.

Verujem da Jurado ima još mnogo muzičkih svetova kroz koje želi da nas provede, a do tada možemo uživati u jednom od najboljih albuma ove godine.