Ako vam je poznat osećaj kada vam nedostaje dom čak i dok ste u sopstvenom stanu, onda su vam jasni stihovi pesme „I Feel Like Going Home“, po kojoj se današnja Gistro FM epizoda zove. I to nije jedina pesma koja se ove nedelje baciala u potragu za unutrašnjim mirom. 

O sličnom osećanju peva i Mark Ajcel sa njegovim American Music Club. Pesma „Home“ vernije dočarava potragu za domom od nekih knjiga:  „I'm afraid of my own shadow because it's what I've become / Why do I waste my time with people who'll never love anyone? / My only sin: I started hating my own skin / Home / I hope I make it home / I got lost and the road dragged on and on / I couldn't remember what I was chasing / No, or what I had become / I hope I make it home“. Ako ovo nije poezija, onda ne znam šta je.  

Ne postoji nijedan album koji čekam sa više neizdrža od „Crack-Up“, povratničke ploče grupe Fleet Foxes. Njihov prvi singl je samo podgrejao to jedvačekanje. Kada od prošlog utorka pomišljam na devetominutno remek delo savremene pop muzike, onda prvo mislim na ovu pesmu. 

Album „Pure Comedy“ je dokaz crno-na belo da je Father John Misty kompletno sazreo i izrastao u velikog muzičara. Tekstualno, ova ploča na ozbiljan i duhovit način obrađuje sijaset važnih tema koje muče savremeno drštvo. Muzički se oslanja na AM pop pesme iz sedamdesetih, naročito na rane albume Eltona Džona. Prvi album nedelje. 

Grupa iz Nju Orleansa Hurray for the Riff Raff ove godine je snimila verovatno najlepši album u svojoj karijeri. Dok su ranije levitirali uglavnom u kantri/folk vodama, ovaj put te korene mešaju sa indi/rok ritmovima. Rezultat toga je ploča „The Navigator“ koja osvaja već nakon prvog slušanja. Album nedelje broj dva. 

Jedan od najlepših brazilskih albuma koje sam ikada čuo, snimio je 1971. Markos Vale. Njegovo remek-delo „Garra“ na savršen način spaja akustični pop, psihodelični rok, džez i latino ritmove. Što se mene tiče, ova ploča stoji rame uz rame sa najlepšim albumima Žobima, Žilberto Žila i Astrid Žilberto. Današnji Gistro evergreen album. 

Od noviteta, predstavljam nove albume za Loru Marling, Magnetic Fields, Tomasa Dibdala, novi EP za Blonde Redhead, a tu su i sveži singlovi za Afghan Whigs, Marka Lanegana, Šeron Van Eten i Turstona Mura. 

Najavljujem koncert grupe Swans koji će se desiti 31. marta. Kako sam ih već gledao, sasvim sam siguran  da će biti u konkurenciji za najbolji koncert u Beogradu ove godine. 

Slušamo još Mazzy Star, Vana Morisona, Richmond Fontaine i mnogo toga još. 

Dom je tamo gde je muzika koju volimo, a današnje Gistro FM izdanje pokušava da bude takvo mesto. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu. 

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča.

Preporuka

share