Motorsport Manager

Motorsport Manager
Playsports Games/Sega; 2016.
8.5
8

U svetu sportskih menadžerskih simulacija već više od petnaest godina suvereno vlada jedna jedina igra. Football Manager (u početku poznat kao Champioship Manager) je alfa i omega i ne verujem da će se to skoro promeniti. Postoji mnogo rezloga ali oni najočigledniji su, fudbal, kao daleko najpopularniji sport na planeti i najvažnije od svega, fantastičan kvalitet same igre. Šta onda ostaje drugim timovima koji požele da naprave sportsku menadžersku simulaciju? Pa, bolje bi bilo da se ne čačkaju sa fudbalom, jer kvalitet FM sigurno neće dostići. Iza ove igre stoji više od petnaest godina rada i stalnog usavršavanja i fantastična i ozbiljna baza podataka o igračima i fudbalskim radnicima. Znači, ostaju im svi ostali sportovi. E sad, pitanje je koliko su ti sportovi pogodni sa ovakav tip igara? Košarka svakako nije i to dokazuje niz neuspešnih i loših igara. Bejzbol ima par menadžerskih simulacija koje deluju kvalitetno, ali taj sport nije baš popularan van granica Sjedinjenih Američkih Država i možda još par drugih država u svetu, tako da to manje više niko nije ni primetio ove igre. U sličnoj situaciji su i rugby (onaj pravi evropski) i američki fudbal, koji, iako su popularniji od bejzbola, i pored toga što su sportovi koji su veoma zahvalni za ovakav tip igara, ipak nemaju reprezentativne proizovde u ovom žanru, a ni toliko mnogo publike koja bi to igrala.  Eastside Hockey Manager, menadžer hokeja na ledu,  je primer veoma dobre igre koja je krenula istim stazama kao i Fudbal Manager, i koja ove godine ima novo izdanje, posle skoro deset godina na ledu. Ali kao i sa prethodnim sportovima, ne računajući fudbal, van zemalja sa dugom tradicijom ne postoji veliko interesovanje. Ono što me iznenađuje je Pro Cycling Manager u kome vodite biciklistički tim, i koji izlazi iz godine u godinu i svake godine je sve bolji i bolji.  To je verovatno znak da postoji publika koja bi to igrala u tolikom broju da se to isplati Cyanide studiju, koji stoji iza ove igre. Doduše, Tour de France i Giro d’Italia su veoma popularni sportski događaji svake godine, tako da deluje da popularnost biciklizma kao sporta raste iz godine u godinu. Vaterpolo, rukomet, odbojka, su daleko od toga, pa čak i tenis koji je imao par igračkih simulacija nije pogodan za menadžerisanje.  Tu se manje više spisak sportova čije bi menadžerske simulacije , pa čak i one za igranje bile isplative i zanimljive završava. 

Ostao je samo još jedan sport, ako ga tako možemo nazvati, koji je više nego pogodan za menadžerske simulaciju a tokom poslednje dve decenije imamo samo jednu igru vrednu pomena. U pitanju je naravno motosport, tačnije Formula 1. Jedina igra vredna pomena bio je Grand Prix Manager 2 iz daleke 1996.godine. Postojalo je još nekoliko neuspešnih pokušaja poslednjih godina. Sve do sada. Dvadeset godina nakon GPM2 imamo Motorsport Manager, Playsport Gamesa. Ovaj tim je tokom 2014 i 2015. godine izbacio verzije ove igre za iOS i Android, čiji im je kvalitet i uspeh obezbedio dovoljno finansija i kredita kod jednog velikog izdavača kao što je Sega, koja je stala iza ovog tima i omogućila im da naprave i izdaju PC verziju.

Odmah da napomenem, ovo igra nije ni na koji način vezana za aktuelno takmičenje Formule 1. Za to bi im trebala prava i dosta novca da bi se ona dobila od FIAe i Bernija Eklestona. Za samu igru je bolje što se nije krenulo tim putem, a ionako još novca je nešto što Eklestonu svakako nije potrebno. Motorsport Manager je preuzeo najbolje elemente koje je imao Grand Prix Manager 2 a izabacio sva ona „sitna crevca“ koja su opterećivala igrače, tako da su se našli negde na zlatnoj sredini.  Samo takmičenje u igri je podeljeno na tri nivoa ili šampionata. Najviši je na svetskom nivou, drugi je azija-pacifik i treći je evropski šampionat. Pobednik nižeg šampionata zauzima mesto poslednjeg u višem. Ovakav sistem takmičenja nema veze sa realnom organizacijom motosporta i Formule 1 ali to ni na koji način ne smanjuje kvalitet igre. 

Preporuka