Fleabag

Fleabag
Two Brothers Pictures
Scenario: 
Phoebe Waller-Bridge
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
7.5
7

Fibi Voler Bridž je od svoje monodrame Fleabag iz 2013. godine, kreirala istoimenu mini seriju, koja je svoju premijeru doživela ove godine na kanalu BBC Three.

Egzistencijalna teskoba koja prožima ovu seriju, u koliziji sa britkim crnim humorom, stvara skoro pa neprijatnu atmosferu. Ne u stilu Riki Džerveisovih parodija, već nekako više na tragu komedija Noe Baumbaha, ili uradaka Brusa Robinsona. Svakako, moderni kafkijanski patern je nešto na čemu Fibi Voler Bridž zasniva svoj mračni i potmuli izraz.

Nepodnošljivost života u Londonu, nemogućnost međuljudskog povezivanja, porodična otuđenost i disfunkcionalnost, te tradicionalna engleska introvertnost na tragu emotivne otupelosti, samo su neke od tema koje ova serija smelo dotiče.

Stiče se utisak da gledamo jednu zabavnu, ali u krajnjoj instanci izuzetno tužnu i tragičnu sudbinu usamljene devojke, koja uglavnom žanje konsekvence sopstvene autodestruktivnosti i sebičnosti.

Finalni utisak je da Fleabag tera na razmišljanje, te da nije samo jedna u nizu sličnih serijica koja je tu samo i isključivo da zabavi, a maestralni performans same autorke je za svaku pohvalu.