Shovels & Rope - Little Seeds [2016]

Shovels & Rope
Little Seeds
New West Records / 2016
7.0
7

Kada se uzmu u obzir okolnosti pod kojima je bračni par, Cary Ann Hearst i Michael Trent, snimio ovaj album, očekivalo bi se da dominiraju lagane, akustične folk stvari, sa ponekom bluziranom rokačinom. Nasuprot očiglednom, prva pesma "I Know" ima toliko ranog glam T-Rex zvuka u sebi da će vas odmah naterati da našminkani u haljini skačete po sobi. Sledeća, murder balada "Botched Execution" ide u potpuno drugu krajnost, ka nekoj frenzičnoj mešavini The Singing Loinsa i White Stripesa. Sa trećom, "St. Anne's Parade", menja se tempo ali Shovels & Rope u ovoj melanhoično-raspevanoj akustičnoj baladi pokazuju svu raznolikost svog arsenala i oscilacije u kojima se Little Seeds kreće, od živahno raspalih (“Buffalo Nickel”, “Invisible Man”) preko folk-rock klasika (“The Last Hawk”) do dirljivih (“Missionary Ridge”, “Mourning Song”).

Pesma koja se izdvaja po tematici i svom minimalističkom pristupu je "BWYR", koja je nastala kao reakcija na masovno ubistvo u Emanuel African Methodist Episcopal crkvi, i uopšte na stanje u kome se svet nalazi, izgubljen u rastućim rasnim i ekonomskim tenzijama. 

Približavajući se jedno drugom u privatnom životu, Hearst i Trent su uspeli da preciznije sagledaju svet oko sebe i da ga bolje predstave u svojoj muzici, ne bojeći se eksperimenata. Uglavnom, ovo je ipak jedan jako dobar Amerikana album, verovatno najbolji do sada u katalogu Shovels & Ropea, koji još jednom pokazuje da imaju mnogo potencijala, kojeg na žalost ne uspevaju da u potpunosti iskoriste. Za malo intmniji pogled u njihov svet pogledajte The Ballad Of Shovels And Rope (2014).

Preporuka