Barney Thomson [2015]

Barney Thomson
Trinity Works Entertainment, Sigma Films, Canadian Film or Video Production Tax Credit Program
Režija: 
Robert Carlyle
Scenario: 
Richard Cowan, Richard Cowan
Zemlja proizvodnje: 
Canada | UK | USA
Jezik: 
English
6.5
6

Po uzoru na legendranog Kapru i njegov Arsenik i stare čipke, škotski majstor glume Robert Karlajl gradi svoj rediteljski prvenac nazvan Barni Tomson.

Legenda o Barni Tomsonu je zabavna crna komedija, koja nas vraća u eru kada kinematografija nije bila opterećena impresivnom fabulom, već je film davao prostora najkvalitetnijim autorima i glumcima da zabave ljubitelje umetnosti, načičkane u prostranim bioskopskim dvoranama.

I, tu se otprilike nazire i sažetak i širi smisao Karlajlovog filma. On je tu da nas zabavi, ali ne na retardiran i neinventivan, već na donekle smeo način. Nažalost, u granicama žanra i konačnog plasmana proizvoda, jer se stiče utisak da je koketiranje sa hororom moglo biti otvorenije, da je bilo više nego polježno, i da bi to doprinelo konačno pozitivnijem utisku. Ovako, prilično derivativan, film se u dobroj meri oslanja na svoj vizuelni identitet, i na slikovite krajolike Glazgovskih predgrađa.

Ono čime se Barni Tomson može podičiti jeste apsolutno impresivan odabir glumačke ekipe. Na čelu je legendarni Tom Kortni, a onda i plejada Britanaca u srednjim godinama: Ema Tompson, Rej Vinston, Ešli Jensen, uz Karlajla. I svi su oni redom odradili izuzetan posao.

Karlajl svima od reda dopušta zabavu. Vinston je impresivan epizodista kao cinični detektiv, u konstantnom sukobu sa mlađom koleginicom koju portretiše Jensenova. Naravno, Ema Tompson se izdiže iznad uloge, mada, sam scenario joj to u dobroj meri servira, dok joj u celoj priči Karlajl dođe kao sajdkik ili sparing partner.

Iako na dramskom planu pomalo osakaćen, Barni Tomson je solidan režiserski debi Karlajla. Međutim, nameće se osnovano pitanje koliko će sam autor u budućnosti imati želje da ponovo staje iza kamere, i kakvu nam karijeru i filmografiju Barni Tomson zapravo najavljuje? A možda je ovo bio samo jedan solistički akt iskusnog glumca.

Preporuka