Better Call Saul [2015]

Better Call Saul
AMC, High Bridge Productions, Crystal Diner Productions, Gran Via Productions
Režija: 
Vince Gilligan, Peter Gould
Scenario: 
Vince Gilligan, Peter Gould
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English | Spanish | Vietnamese
6.5
6

Spin-off uspešnog AMC serijala Breaking Bad, vraća nas nekoliko godina unazad, i u fokus dešavanja smešta simpatičnog advokata Sola Gudmena, odnosno, kreator Vins Giligan nas upoznaje sa personom koju je u društvu predstavljao čovek zvani Džimi MekGil, pre nego što je promenio svoje ime.

Od starog kesta, osim Boba Odenkirka, imamo i Džonatana Benksa, kao vojnog veterana Majka Ermantrauta. Od novijih likova, Giligan nam servira Džimijevog (Solovog) brata Čaka, i devojku Kim Veksler, oboje advokati uspešne firme iz Albukerkija u Novom Meksiku. Nekoliko simpatičnih Meksikanaca je tu isključivo kako bi se podgrevao kriminogeni narko elemenat u seriji, i najavili potonji obračuni.

Nakon dve prikazane sezone možemo slobodno zaključiti da, barem za sada, Better Call Saul ni na koji način nije opravdao hajp. Kvalitet dramske strukture nije ni približan dinamici Breaking Bad serijala. Mnogo je tu sati potrošeno uzalud. Pre svega tu mislim na odnos braće MekGil. Taj odnos jeste uverljiv i emotivan, ali previše minuciozno prikazan, na trenutke biva dosadan.

Nažalost, odnos sa Kim ništa bolje nije izveden. Satkan od uspona i padova, ushićenja i razočaranja, ljubavni i poslovni miks Vekslerove i MekGila takođe biva krajnje banalizovan i predvidljiv.

I, onda tu stari Majk vadi kestenje iz vatre. Njegove scene imaju i dalje šmeka i, iako je i dalje epizodista, Ermatraut je pobednik u prve dve sezone. On je jednako uverljiv, a za njegovu sudbinu se i dalje vezuju gledaoci.

Naravno, scenografija je i dalje neodoljiva. Pustara Novog Meksika i dalje izgleda prljavo, a filmski vizuelno primamljivo i zavodljivo. Sporo režija odgovara krajolicima, ali značajno ruši dinamiku i tempo postavljen prethodnim Giliganovim serijalom.

Na kraju, nameće se zaključak da su autori Giligan i Guld ostali dužni gledaocima, i da će morati mnogo toga da nadoknađuju u narednim sezonama.