Steve Reid - Nova [1976]

Steve Reid
Nova
9.0
9

Steve Reid spada u onu finu, malu i probranu grupu bubnjara koji su se osmelili da izbacuju i komponuju jazz kompozicije i albume tokom sedamdesetih godina prošlog veka u Americi.

Nepravedno u senci Bilija Kobama i Alfonsa Muzona, Rid je izbacio nekoliko skrivenih fanki soul jazz klasika. Tu prednjači album Nova iz 76-e.

Snimljen sa, za one standarde, relativno nepoznatim jazz umetnicima, Nova nimalo se zaostaje za funk klasicima, čak, slobodnim tretmanom formi i aktivnom reharmonizacijom,  album ima izuzetno cerebralan karakter, i blizak je zvuku sastava Art Ensemble of Chicago.

Svakako, Stiv Ridov klasik se savršeno uklapa u mračni ambijent njujorških podzemlja sedamadesetih godina, i naširoko je prepoznat u kritičkim krugovima kao biser bleksploatacije.

Šta ovaj album u muzičkom smislu čini memorabilnim i izazovnim za čula?

Fascinantne repetitivne melodije, visok nivo zajedničkog muziciranja i dizanja tenzije, reska truba Ahmeda Abdule, jezivo i mračno akordiranje na organi Lesa Vokera, i naravno, kreativna i inspirativna pratnja Stiva Rida. Kao pikovi albuma izdvajaju se kompozicije Sixth House i Free Spirits-Unknown.

Možda je nivo produkcije niži za ondašnje i današnje pojmove, ali Nova je izazov za čula, i ima više nego dovoljno razloga da ljubitelji ovog muzičkog žanra obrate pažnju na ovaj skriveni klasik jazz muzike.

http://www.thevinylfactory.com/vinyl-factory-releases/sample-philosophy-...

Preporuka

share