Sunflower Bean - Human Ceremony [2016]

Sunflower Bean
Human Ceremony
Fat Possum; 2016.
8.2
8

Sunflower Bean je veoma mladi njujorški trio, Nick Kivlen vokal/gitara ima 20 godina, Jacob Faber, bubnjevi, takođe 20 godina, a Julia Cumming, vokal/bass, 19 godina. Ne treba da vas zavaraju njihove godine, bar kada je njihova muzika u pitanju. Bend ima iza sebe ima stotine živih nastupa.  Svoj prvi album Human Ceremony, objavili su 5. februara na etiketi Fat Possum.

I to veoma impresivan album za ovako mlad bend. Mada, kada malo bolje pogledate njihove biografije, videćete da je njihovo muzičko obrazovanje veoma kvalitetno. Jacob Faber je veoma talentovani džez saksofonista, kome je mnogo zabavnije da svira bubnjeve uz Nirvanu, dok Julia Cumming ima klasično obrazovanje iz solo pevanja, ali je uvek više volela glam 70ih i Briana Wilsona. Inače, Julia ima i uspešnu karijeru modela, i zaštitno je lice Yves Saint Laurenta.

Kivlen i Faber sviraju zajedno već šest godina. Krenuli su kao „pozerski“ doom metal bend. Dolazak Julie Cumming u bend, pre dve godine, potpuno je promenio kurs na kome se bend do tada nalazio.

Na albumu su primetni uticaji raznih bendova, od Black Sabbatha do Velvet Undergorunda i The Cure. Na celom albumu bend se kreće kroz različite žanrove ali oni to čine veoma prirodno i lagano.

Album otvara „Human Ceremony“, mračni psych pop, koji je lagani uvod u muzičku svet Sunflower Beana , da bi već u sledećoj „Come On“, došlo do melodične eksplozije garažnog roka. Ceo album je prilično ujednačen, kada je kvalitet pesama u pitanju. Kvalitet pevanja i glasa Julie Cumming pokazuje se u „2013“, posebno u lakoći sa kojom ulazi u falseto i peva u njemu.

Cumming i Kivlen savršeno sarađuju i dopunjuju se. Hemija koja postoji među njima je svakako jedan od faktora koji ovaj album i bend čine odličnim. Kivlenova  gitara daje posebni širinu, od rifova karakterističnih za Johnny Marra i Pitera Bucka pa sve do Black Sabbatha. Ipak ovo nije duo, i Faberov bubanj je ono što povezuje drugo dvoje. Njegov stil i ritmovi podsećaju na Bryana Devendorfa iz The Nationala, što za bubnjara njegovih godina može biti veliki kompliment.

Sunflower Bean su bili tinejdžeri kada su snimili ovaj album. Energija i optimizam tog životnog doba karakterišu ovo delo. Kao i svi tinejdžeri, oni su na putu pronalaska sebe, a kao bend su na putu pronalaska svog muzičkog izraza. Ono što su pokazali ovim albumu je da se savršeno snalaze u različitim žanrovima muzike, a ipak dovoljno su autentični da ostave svoj pečat na muzici koju stvaraju. Sunflower Bean su, svakako, jedan od bendova na koje bi trebalo obratiti pažnju u budućnosti, jer posle ovakavog debi albuma za njih je samo nebo granica.