Daughter - Not to Disappear [2016]

Daughter
Not to Disappear
4AD/Glassnote. 2016
8.9
9

U proleće 2013. godine, pripremajući se za Primavera festival, preslušavao sam bendove koje do tada nisam čuo, a bili su u lineupu. Tako je do mene stigao prvi album benda Daughter - If You Leave. Bila je divna aprilska noć. Sećam se tog trenutka, samo jednom ranije sam bio tako očaran muzikom koju po prvi put slušam, a to je bilo bendom Mazzy Star, ranih 90ih, jedne ledene decembarske noći.

Mesec dana kasnije gledao sam ih na Primaveri. Bina je odmah pored obale mora. Bio je sumrak, predivan zalazak sunca na Mediteranu. Godinu dana ranije u sličnoj atmosferi, na istom mestu gledao sam fantastičan nastup Mazzy Star. Želja da njih gledam uživo gomilala se u meni preko dvadeset godina i to je bilo jedinstveno i neponovljivo emocionalno iskustvo. Daughter sam znao samo nešto više od mesec dana, ali sam jednako uživao u njihovom koncertu.

Drugim albumom Not to Dissapear, Daughter nastavljaju tamo gde su stali sa prvim. I dalje su divna melanholija, usamljenost i tuga emocije koje oslikavaju ovaj album. Lepe i hladne melodije gitare Igora Haefelija i povremeno frenetični ritmovima bubnja Remia Aguilella kreiraju pravu atmosferu za predivan vokal Elene Tonre.

Osnovna tema Tonrinih stihova su i dalje emocije i načini kako se nosimo sa njima. U pitanju je ili bežanje i skrivanje od njih kao u “New Ways” - / I’m trying to get out/ Find a subtle way out/ Not just cross myself out/ Not just disappear/.

Ili borba sa strahom od samoće i nestanka emocija u vezi u pesmi “Alone/ With You” - / I hate sleeping alone/ Terrified with the lights out/ I hate living alone./ I hate dreaming of being alone/. ../ I hate sleeping with you/ Cause you are never there/.../ You and I were once friends/ Now you're only an acquaintance/.

Elena Tonra se u pesmi “Do The Right Thing“ dotiče bolne teme alchajmerove bolesti, dirnuta bolešću svoje bake. Stihovi / I'm just fearing one day soon/ I'll lose my mind/ Then I'll lose my children/ Then I'll lose my love/ Then I'll sit in silence/ slikaju svu dubinu straha i bola osobe svesne svoje sudbine.

“No Care“ potpuno odskače od ostalih pesma. Dosta je bržeg ritma i gotovo da iz nje izbija pritajeni bes osobe kojoj je svega preko glave.

Album zatvara “Made of Stone“, koja je spora i nežna, i otprilike sumira emocionalnu atmosferu celog albuma, posebno stihovima - / Love/ It's just face painting/ Love/ It's just easing, awaiting/ Before/ Dying without company/.../ You'll find love, kid, it exists/.

Svaka od pesma je jedinstvena u svojoj lepoti. Album je u isto vreme raskošan, napet, tih, nežan, snažan i još mnogo toga. Gotovo da vam nudi pravi muzički odgovor kao veliku paletu emotivih stanja. Idealan kad ste tužni, savršen kad ste melanholični, umirujući kada ste srećni.

Prvi album If You Leave, mogao je svojom snagom i lepotom da vas, bukvalno, natera da osetite kao da vas je neko lupio posred čela i ostavio prikovanog za pod snagom i dubinom emocija koje nosi u sebi. Drugi album Not to Dissapear dolazi do vas polako, i uvlači se sve više sa svakim novim slušanjem. Kako je album idealan soundtrack sa kasne noćne sate, uhvatićete sebe kako jedva čekate noć, i priliku da ponovo utonete u delikatan i predivan svet muzike benda Daughter.

Preporuka

share
share