Portal 2

Portal 2
Puzzle-platform
Valve Corporation, 2011.

Kada je Portal (prvi deo igre, naravno) izašao sada već daleke 2007. godine, niko nije očekivao da će par meseci kasnije hiljade i hiljade fanova zatrpati internet medije iščekujući nastavak.

Da pojasnim malo, dakle, Valve je izbacio hitove (serijale) poput Half-Life, Counter Strike i Left4Dead i Portal je na njihovoj listi bio na zadnjim lestvicama.

Portal je, za razliku od tadašnjih naslova na tržištu, bio kao dašak svežeg vazduha. Novi naslov je postavio sebi dosta visoke ciljeve, ali je uz to i jako interesantan i zadržao je svoju originalnost kao i prvi deo. O čemu se zapravo radi?

Serijal Portal je vezan za serijal Half-Life. Događaji u prvom delu Portala traju u periodu između prvog i drugog dela Half-Life igrica. Portal 2 je smešten u vreme "mnogo godina posle" prvog dela Portala i Half-Life 2.

Priča ide otprilike ovako. Pre Portala, kompanija Aperture Science je izvodila eksperimente na ljudima, nešto slično eksperimentima prikazanim u filmu "The Cube" (Kocka). Cilj je bio bekstvo ili navigacija ljudskih subjekata kroz test-područja. Veštačka inteligencija tzv. GLaDOS koja je bila zadužena za vođenje laboratorije je na kraju poubijala sve. Na kraju prvog dela igre, glavna junakinja Chell uništava GLaDOS i beži iz laboratorija, ali je jedan robot (Party Escort Bot) vraća i uspavljuje je kako bi joj spasio život.

Na početku drugog dela Portal igre, Chell se budi iz dugog "sna" i kreće svoje novo putovanje kroz laboratoriju; traži izlaz iz svake prostorije uz pomoć oružja koje ispaljuje portale t.j. teleporte kojima može doći do delova prostorija do koje inače ne bi mogla stići normalnim putem. Igra se sastoji od bazičnih a zatim sve težih i težih načina izlazaka iz određenih prostora. Portal 2 tera igrače da koriste teleportaciju kako bi savladavali prepreke. Momentum se ne menja nakon prolaska kroz portal, prolaz kroz vertikalni prolaz se nastavlja u horizontalnom uz dodatnu brzinu prilikom pada do otvora... Zvuči komplikovano, ali se sve lako može vizuelno objasniti prilikom gledanja gameplay-a.

Za one koji se prvi put sreću sa ovakvim tipom igre, sam start sadrži uvodni tutorijal tj. objašnjenje kako se koriste odeđeni "alati" za kretanje po prostoru. Nema komplikovanih komandi, niti ih ima na tone. Sve se svodi na samo par tastera ili dugmića na džojstiku.

Dizajn same igre i okruženje inspirisano je  fotografijama industrijskih kompleksa CERN, NASA i napuštenog sovjetskog svemirskog programa. Poprilično hladno, "kockasto" okruženje, ali sa velikom dozom visoke tehnologije kao vezivnog tkiva.

Što se tiče ostalih stvari koje igra nudi, vredno je napomenuti i zajedničku (cooperative) kampanju koja je smeštena u period odmah iza kampanje za jednog igrača. U ulozi ste dva nezavisna robota sa portal oružjem rešavaju razne nivoe.

Igra je izašla aprila 2011. godine za platforme PC, XBOX i Playstation 3.

Preporuka

share
share