Preminuo Brian Dennehy

Američki glumac Brian Dennehy preminuo je u 81.godini prirodnom smrću u svom domu u Konektikatu.

Dennehy je bio poznat po brojnim karakternim ulogama u preko 40 filmova u karijeri. Veoma često je glumio mačo likove ili policajce poput šerifa u filmu "Last Blood" ili serijskog ubicu John Wayne Gacyja u filmu "To Catch a Killer"

Tokom karijere osvojio je Zlani Globus i dobio 6 nominacija za nagradu Emmi. Bio je aktivan i na pozornici i osvojio je dve nagrade Tony.

Rođen je 9. jula 1938, u mestu Bridžport u Konektikatu. Počeo je da glumi sa 14. godina u srednjoj školi u Bruklinu. Glumio je glavnu ulogu u produkciji Šekspirovog dela "Macbeth". Usledila je stipendija na univerzitetu Columbia a zatim je proveo pet godina ka marinac u američkoj vojsci.

Dennehy je sa svojim 1.9 metara bio fizički impozantna figura. Kako bi finansirao glumačku karijeru tokom 60ih radio je kao vožač kamiona, barmen i prodavac.

Uloga u filmu "Semi-Tough" pored Burta Raynoldsa i Kris Kristoffersona je označila proboj u glumačkoj karijeri. Zaradio je 10000$ za 10 nedelja posla. što mu je u tom trenutku izgledalo "kao sav novac na ovom svetu" kako je izjavio u jednom intervjuu.

1991,godine snimio je TV film "To Catch a Killer" za koji je bio nominovan za nagradu Emmi.

"Pokušavam da glumim loše momke kao da su dobri momci i obrnuto" izjavio je jednom prilikom.

U pozorištu glumio je u adaptacijama dela od svetskih velikana poput Šekspira i Čehova do popularnih američkih pisaca poput Milelra i O'Neilla. Osvojio je nagrade Tony za "Death Of A Salesman" (1999) i "Long Day's Journey Into Night" (2003).

Za televizijsku adaptaciju "Death Of A Salesman" osvojio je Zlatni Globus.

Preminuo je u svom domu u Konektikatu okružen porodicom. Njegova smrt nije bila izazvana virusom Covid-19, izjavila je njegova porodica.