Pogledajte: Squid - The Blades

Britanski eksperimentalni post-punk kvintet Squid najavili su u februaru novi album, "O Monolith", i tom prilikom podelili video za prvi singl "Swing (In a Dream)". "O Monolith" bi trebao izaći 9. juna preko Warpa. U aprili su podelili video za drugi singl   "Undergrowth" kao i video igru koja prati singl.

Sada su podelili video za treći singl, “The Blades”. Kasper Häggström (Radiohead, Kelly Lee Owens, Lindstrøm) je režirao video, u kojem glumi britanska glumica Charlotte Ritchie (iz originalne britanske verzije tv serije "Ghosts") dok je zaglavljena u kafkijanskoj noćnoj mori. .

Bubnjar/vokal Ollie Judge rekao je ovo o novom singlu u saopštenju za javnost: „Mnogo je ranjiviji od stvari koje smo ranije radili, što može biti prilično zastrašujuća stvar. Dan [Carey] i ja smo razgovarali o vokalnoj isporuci i o tome kako bi bilo dobro da se ne prepustim u potpunosti, i da se ne vraćam na vikanje jer je to trenutno više zadovoljavajuće. Kraj pesme je zaista mekan i nežan i mislim da nismo radili tako nešto ranije. Na površini, to je pesma o policijskoj brutalnosti sa posjednjim delom inspirisanom pričom "The Tell Tale Heart" Edgara Allena Poea, iako nikad nisam pročitao knjigu, samo sam video verziju Simpsona. Narativno prati dan pilota policijskog helikoptera, završavajući tako da on u krevetu čuje drugog pilota kako kruži nebom kao da mu se ruga. Tu negde postoji dublje značenje mog straha od ega, ali još uvek pokušavam da shvatim koji deo pesme dolazi.”

"O Monolith" je drugi album benda i naslednik je debi albuma "Bright Green Field" iz 2001.godine.

Bend čine Louis BorlaseOllie JudgeArthur LeadbetterLaurie Nankivell i Anton Pearson. Dugogodišnji saradnik benda Dan Carey producirao je "O Monolith", koji je miksovao John McEntire (Tortoise).

Squid su počeo raditi na "O Monolith" samo dve sedmice nakon izlaska "Bright Green Field". U to vreme bend je bio na turneji, svirajući nastupe na kojima se sedelo uz socijalnu distancu, jer je pandemija još uvijek bila u jeku. Na toj turneji testirali su neki novi materijal. „Bez te turneje ne bismo imali nijednu od ovih numera“, kaže Judge u saopštenju za javnost. „Ljudi su se toliko radovali koncertima da smo mislili da možemo svirati bilo šta, čak i ako je nedovršeno. U nekom ili drugom obliku svirali smo oko 80% novog albuma, uglavnom bez teksta.”

Preporuka

share
share