Pogledajte: Fleet Foxes - Sunblind

U septembru je bend Fleet Foxes objavio odličan novi album "Shore" za izdavačku kuću ANTI-, samo dan nakon što je službeno najavljeno. Sada je bend podelio novi video za pesmu "Sunblind". Sam album pratio je i kratki film.

Sean Pecknold, brat frontmena Robina Pecknolda, režirao je video koji sadrži snimke sa sesije snimanja i vožnje kroz prirodu i posebno poklanja pažnju talentovanoj inženjerici snimanja i producentu Beatriz Artola.  U saopštenju za medije Robin Pecknold ovo je izjavio o pesmi koja je snimljena samo nekoliko nedelja pre izlaska albuma: „Zaista je vrhunac i sidro je za koje su vezane sve ostale pesme. Hteo sam napraviti pesmu koja je na eksplicitan način proslavila moje junake - ljude koji su prošli i kojima želim odati počast muzikom. To mi je bio glavni fokus, pomažući im da ostanu živi kroz ove uspomene. Muzika je za ove ljude čudni nevidljivi oblik besmrtnosti, a ja sam to želio učiniti na radostan način i dio tuge zbog gubitka preoblikovati u neku vrstu proslave. "

Shore je naslednik albuma Crack-Up iz 2017. (koji je bio njihov prvi album u šest godina). Pecknold kaže da je album počeo pisati u septembru 2018. godine, ubrzo nakon završetka turneje za Crack-Up. „Jako sam ponosan na tu ploču i na turneju koju smo uspeli napraviti oko nje, ali toliko dugo vremena u  kompozicijama Crack-Upa i neumorne turneje ostavile su me u nedoumici: nisam hteo napraviti još dugu pauzu od muzike; Zaista sam želeo raditi i osećati se korisno, ali trebao sam pronaći novi, svetliji način stvaranja pesama ako ću opet ići pravo u nešto veliko i ambiciozno “, kaže on. „Otkrio sam kako više slušam Arthura Russella, Curtisa Mayfielda, Ninu Simone, Michael Naua, Van Morrisona, Sama Cookea, The Roches, Joãoa Gilberta, Piera Piccionija, Tima Bernardesa, Tima Maia, Jaia Paula i Emahoya Tsegué-Maryam Guèbrou - muzika koja je istovremeno složena i elementarna, 'sofisticirana' i humana, ritmički propulzivna, ali veoma melodična. Napravio bih plejliste stotina toplih pesama u koje bih se uronio i napisao bih što sam više mogao svaki dan, zadržavajući samo najbolje komade koji su nastali odakle god da potiču melodije i ideje za pesme. Nakon svih ovih godina još uvek zapravo ne znam, i to je ono što ga čini tako zanimljivim. "

Pecknold je krenuo na jednomesečno putovanje u ruralni Portugal. Potom je album snimljen u raznim studijima s raznim saradnicima (radeći s inženjerom snimanja / miksanja Beatriz Artola): Long Pond studio Aarona Dessnera u saveznoj državi New York, u francuskom studiju St. Germain, a zatim snimanje u studiju Woody Jackson's Electro-Vox u Los Angeles (rad sa Christopherom Bearom iz Grizzly Bear-a). Pecknold je napravio pauzu zbog pandemije između februara i jula, a zatim se vratio albumu u The Diamond Mine na Long Island-u, završavajući sve u Electric Lady Studios u New Yorku. Na albumu  takođe gostuju Hamilton Leithauser (i njegova porodica), Kevin Morby, Daniel Rossen iz Grizzly Bear-a, sempl Briana Wilsona (vokal sa sesija Pet Sounds) i drugi.

Pecknold kaže da ima planove za još jedan album Fleet Foxesa koji će se objaviti sledeće godine, i koji će biti snimljen sa njegovim kompletnim bendom: „Za 2021. nadamo se da ćemo imati spremnih još devet pesama. Te će pesme zajedno biti napisane s Morganom Hendersonom, Skyler Skjelset, Casey Wescott i Christianom Wargom, pokušavajući dobro iskoristiti ovo ograničeno vrieme bez dugih turneja. Nevjerojatno sam uzbuđen kad vidim gde te pesme idu i nadam se da ćemo kad budu gotove uspeti doneti svu ovu muziku mnogima širom sveta"

Preporuka