Okean melodične buke

Cheatahs
Mythologies
Wichita Recordings, 2015,
6.8
7

Mnogim bendovima drugi album, posle dobrog prvog, često predstavlja veliki izazov. Britanskom bendu Cheatahs to nije problem.  Mada i bend teško da bi mogli da nazovemo britanskim, jer tri od četiri člana nisu britanci. Pevač Nathan Hewitt je iz Edmontona, Kanada, basista Dean Reid iz San Diega u Kaliforniji, bubnjar Marc Raue je iz Dresdena, Nemačka. Jedini britanac je gitarista James Wignall, a bend je kao svoj “port of call” izabrao London. Prvi album Cheatahs je izašao početkom 2014. godine na etiketi Wichita Recordings. Zatim su sledila dva epja, Sunne (Murasaki), inspirisan japanskom spisateljicom Murasaki Shikibu a posebno njenim romanom The Tale of Genji.

Album Mythologies je svakako korak napred u odnosu na Cheatahs.  Prepoznatljivu zvuk benda je i dalje tu.  Uticaj shoegaze i alternativnih gitarskih bendova 90’tih kao što su Dinosaur Jr, My Bloody Valentine i Jesus And Mary Chains je primetan ali takođe je prisutan uticaj Ride i Slowdive, posebno u vokalu Nathana Hewitta 

Pesma koja otvara album Red Lakes, melodična gitarska buka isprepletena sa synth pop melodijama i mid tempo ritmom,  tipičan shoegaze zvuk za Cheatahs. Već na sledećoj Channel View prisutni su indie rock rifovi u Pixies stilu – tiho/glasno/tiho i veoma melodično. Glas je mnogo manje preplavljen gitarskom bukom a mnogo više britpop, jasan i prijatan. In Flux, Freak Waves i Hey, Sen su sličnog tempa. Pesme kao Colorado, Signs of Lorelai, Deli Rome i Supra su više nalik pesmama sa prvog albuma Cheatahs, talasi lepih melodija koji se prelivaju kroz okean harmonične gitarske ili synth buke. Seven Sisters je savršen primer modernog shoegazea uz mali dodir madchester i The Pale Saints.

Sve u svemu, ovo je dobar album. Pad u tempu kreće na zadnjih par pesama koje malo spuštaju celokupan utisak. To nikako nisu loše pesme, ali bi verovatno zvučale još bolje ako bi se slušale odvojeno od ostalih pesama ili bar sa nekom pauzom.  

Možda deluje da se bend oslanja mnogo na muziku koju su verovatno slušali 90tih, ali to ne treba smatrati nikako lošim, Mythologies  je dokaz da je bend na tragu stvaranja autentičnog zvuka.  Ovaj album je korak napred ka tome.