Fontaines D.C. najavili novi album "Romance"

Irski kvintet Fontaines D.C. najavili su novi album, "Romance", i podelili video za prvi singl, “Starburster”. "Romance" bi trebao izaći 23. augusta na XL, njihov prvi album za ovu etiketu. Aube Perrie je režirao spot za "Starburster". 

"Romance" je četvrti album benda, naslednik albuma "Skinty Fia" iz 2022.godine, "A Hero's Death" iz 2020.godine i "Dogrel" iz 2019. godine.. Po prvi put rade s producentom Jamesom Fordom.

Bend je osnovan u Dablinu, ali sada žive u Londonu i čine ga Grian Chatten (vokal), Carlos O’Connell (gitara), Conor Curley (gitara), Conor Deegan (bas) i Tom Coll (bubnjevi). Ideje za novi album počele su da se formiraju dok su sa Arctic Monkeys bili na turneji po SAD-u i Meksiku. Zatim su članovi benda nakratko otišli svojim putem, da bi se ponovo okupili za tri nedelje preprodukcije u studiju u severnom Londonu i mesec dana snimanja u zamku u blizini Pariza.

U saopštenju za štampu, Deegan kaže o naslovu albuma: „Uvek smo imali osećaj idealizma i romantike. Svaki album se sve više udaljava od posmatranja toga kroz sočivo Irske, direktno kao "Dogrel". Drugi album govori o tom odredu, a treći o irstvu dislociranom u dijaspori. Sada gledamo gde i šta još ima da bude romantično.”

Chatten povezuje temu albuma sa klasikom anime filma "Akira" Katsuhiro Ôtomo-a iz 1988. , gdje se, kako se navodi u saopštenju za javnost, "žeravica ljubavi razvija uprkos vrtlogu tehnološke degradacije i političke korupcije oko njegovih likova."

„Fasciniran sam time – zaljubljivanjem na kraju sveta“, kaže on. “Album je o zaštiti tog malenog plamena. Što se veći Armagedon nazire, to postaje dragoceniji.”

O’Connell dodaje: „Ova ploča govori o tome šta je fantazija – opipljivi svet ili kuda idete u svom umu. Šta više predstavlja stvarnost? To nam se čini gotovo duhovnim.”

Romance:
1. Romance
2. Starburster
3. Here’s the Thing
4. Desire
5. In the Modern World
6. Bug
7. Motorcycle Boy
8. Sundowner
9. Horseness is the Whatness
10. Death Kink
11. Favourite