Camera Obscura podelili video za pesmu "Liberty Print"

Škotski indie-pop bend Camera Obscura najavili su krajem januara, svoj prvi novi album u 11 godina, "Look to the East, Look to the West", i tom prilikom podelili video za prvi singl "Big Love". "Look to the East, Look to the West" izlazi 3. maja na etiketi Merge

Sada us podelili video za pesmu "Liberty Print", koju je Tracyanne Campbell napisala o svom bratu koji je tragično preminuo u 34. godini. 

„Sviđa mi se 'Liberty Print' jer mislim da je to pesma koja zvuči najrazličitije od svega što smo radili prije," kaže Campbell u saopštenju za javnost. “To uvodi novi pravac. Zvuči sveže i uzbudljivo, i predstavlja Donnu [Maciocia] na klavijaturi na pravi način. Bilo nam je važno da, ako imamo novu članicu, da joj se dozvoli da unese svoj kreativni pečat na pesme.”

Drugi singl koji su podelili je, “We’re Going to Make It in a Man’s World”.  "We’re Going to Make It in a Man’s World" napisala je frontmenka Tracyanne Campbell i klavijaturistkinja Donna Maciocia, originalno za film "Icarus (After Amelia)" rediteljke Margaret Salmon iz 2021.godine.

Camera Obscura su objavili svoja prva tri albuma putem Merge-a, prije nego što su prešli na 4AD za poslednja dva albuma. Bend nije izdao novi album od "Desire Lines" iz 2013. godine, velikim delom zbog tragične i prerane smrti osnivača i klavijaturistice Carey Lander koja je preminula 2015. nakon teške blesti.

Frontwoman Tracyanne Campbell imala je sporedni projekat, Tracyanne & Danny, sa Dannyjem Coughlanom, koji je izdao istoimeni album 2018. putem Mergea.

Bend čine osnivači Tracyanne Campbell (vokal i gitara), Kenny McKeeve (gitara i vokal), Gavin Dunbar (bas) i Lee Thomson (bubnjevi i udaraljke), zajedno sa novijom članicom Donnom Maciocia (klavijature i vokal). Maciocia je također postala članica benda. redovni partner u pisanju pesama s Campbellovom.

Jari Haapalainen, koji je producirao album "Let’s Get Out of This Country" iz 2006. i "My Maudlin Career" iz 2009., vratio se da producira "Look to the East, Look to the West", koji je snimljen u istoj prostoriji u kojoj su Queen napisali "Bohemian Rhapsody". U saopštenju za javnost se kaže da se na albumu bend donekle vraća "osnovama", bez aranžmana gudače ili duvače.