Calexico i Iron & Wine najavili zajednički album

Calexico i Iron &Wine najavili su zajednički album Years to Burn i podelili prvi singl "Father Mountain". Years to Burn  izlazi 14.juna za Sub Pop

Calexico (Joey Burns i John Convertino) sarađivali su več sa Iron & Wine (Sam Beam) na  In the Reins, EPju koji je objavljen 2005.godine. Tada je Beam bio novajlija na sceni i kaže da mu je veoma imponovalo da radi sa bendom takve reputacije kao Calexico

"U mojoj glavi, ja sam bio lik koji zna tri akorda i koji snima u svom ormaru." podsetio se Beam na taj period "Oni su svirali na velikim scenama sa fantastičnim muzičarima. Oni su bili savršeni bend u pravo vreme za mene. Volim njihov različiti zvuk. Oni su muzički antropolozi, koji apsorbuju ono što otkriju. Ovaj projekat dolazi iz moje spoznaje koliko je naša prva saradnja uticala na moj život."

I dok je Beam napisao sve stihove na In the Reins, sva trojica su uzela učešće u tom procesu na ovom projektu. Years to Burn je producirao Matt Ross-Spang i snimljne je za pet dana u studiju Sound Emporioum u Nešvilu. Na albumu sviraju i članovi  Calexica,  trubač Jacob Valenzuela i Paul Niehaus na pedal steel gitari, kao i Beamovi saradnici Rob Burger na klaviru i Sebastian Steinberg na bas gitari.

Beam je o albumu izjavio "Život je težak. Odlično. I strašan. Ali može biti odličan ako mu dopustite. To su stvari o kojima smo Joey i ja pisali. I naslov zahvata mnogo stvari. Može da znači da ste hvalisavac i da ste sve ukapirali, ili da je naš život i možemo da radimo sa njim šta god želimo. Ili možda vas je život sagoreo. To je višesmislen naslov, jer život je komplikovan. Hajde da ne pričamo kao tinejdžeri o ljubavi i bolu jer to nismo. I to nije loša stvar." 

O periodu između dva zajednička projekta Burns je izjavio "Ovaj projekat je trebao da dođe u pravo vreme. Mi smo svi bili potpuno drugačije osobe 2004.godine, i muzika je pomogla i premostila taj period. Sa svim stvarima koje se dešavaju u svetu i u našim životima, ova povezanost, ovo prijateljstvo, ova ljubav koju imamo, ovaj album je veza između svega toga. Ovo je šansa da vidimo gde smo i da budemo tu za naše prijatelje."

Years to Burn:
1. What Heaven's Left
2. Midnight Sun
3. Father Mountain
4. Outside El Paso
5. Follow The Water
6. The Bitter Suite (Pájaro / Evil Eye / Tennessee Train)
7. Years To Burn
8. In Your Own Time