BUSH Festival proglasio ovogodišnje pobednike

Na ovogodišnjem izdanju budimpeštanskog Showcase Hub iliti BUSH festivala, priliku da predstavi  svoju muziku dobio je trideset i jedan umetnik iz šesnaest zemalja. Događaj je poznat kao klupski festival koji se odvija na više lokacija, ali ovoga puta ga je tim BUSHa morao prebaciti u internet okvir. Tokom tri nedelje, gledaoci su kroz seriju kratkih i zabavnih videozapisa videli najkvalitetnije muzičke nastupe najperspektivnijih mladih umetnika iz regija Centralne i Istočne Evrope. Sada su poznati i dobitnici nagrada koje nude međunarodni partneri na festivalu.

Dan pre festivala, mađarska vlada je uvela restriktivne mere zbog pandemije, što je značilo da se muzički nastupi i konferencija mogu realizovati samo putem interneta. Cilj festivala je da publici i predstavnicima industrije predstavi najperspektivnije mlade umetnike. Bio je popriličan izazov istaći se u preplavljenim feedovima društvenih mreža, jer ovi bendovi uglavnom nisu poznati ili međunarodno afirmisani umetnici. Kao reakcija na okolnosti nastala je BUSH video ekstravaganca, koja nikada nije zamišljena da funkcioniše kao platforma za online nastupe, već kao zanimljiva serija videozapisa koji se fokusiraju na jedinstvenost svakog umetnika. Ove minijature ističu zabavne činjenice, poput benda koji će doći na maskenbal u kostimima Back To The Future, na čiji zvuk je uticala mandarinska patka ili ko vjeruje da su Štrumpfovi ključna kulturna vrijednost.

Sedam umetnika je osvojilo nagrade, koje je ponudilo pet partnera na ovogodišnjem izdanju BUSHa. Letonski jazz-funk bend Very Cool People dobio je priliku da nastupa na najvažnijem letnjem festivalu Transilvanije, Electric Castle. Mongooz i Magnet osvojili su kao nagradu Yamaha mikser MG10XU, dok je najveća internet platforma za buking Gigmit dodelila 3 PRO računa Ukrajinki Alyoni Alyoni, Naazu iz Holandije i Lexsouldancemachineu iz Estonije. Dlina Volny osvojila je sesiju u programu mentorstva na MMB showcase festivalu u Bukureštu 2021. godine, a festival Valley of Arts je ponudio koncertni termin za Saya Noé.

Ukupan broj pregleda je prešao broj od 100 000, ali se organizatori nadaju da će sledeće godine BUSH ponovo moći da dočeka ljubitelje muzike i predstavnike muzičke industrije u formatu klupskog festival, na više lokacija, čime će Budimpešta i njeni klubovi postati muzička prestonica istočne Evrope na nekoliko dana.

Video extravaganza: https://www.facebook.com/watch/227945060922306/278169160266700/ 

Preporuka