Beogradski mesec fotografije od 8. maja do 3. juna 2021. godine na 15 lokacija

Peto izdanje Beogradskog meseca fotografije otvoreno je sinoć izložbama u Kući legata i Bioskopu Balkan. U Kući Legata samostalne izložbe imaju Dušan Kochol, Karolina Patos, Lorena Ros, Marija Ćalić, Matej Milenković, i Vladimir Živojinović, dok je otvorena i izložba „Novi talenti" na kojoj radove predstavljaju Ljubov Rakšina iz Rusije, Maksim Matis iz Belgije i Kristina Sergejeva iz Rusije, kao i Nađa Repman. Samostalne izložbe u Bioskopu Balkan predstavljaju Stephanie Pistel, Ines d'Orey, Ivan Blazhev, Karsten Kronas, Klaus Pichler, Milan Marković, Miloš Nešić, Miloš Tomić, i Olatz Vazquez, uz grupnu kolekciju radova Made of Photos #2.

Filip Brusić Renaud, direktor Kuće legata, na otvaranju je izjavio: „Uprkos ovom teškom vremenu, mi uspevamo da organizujemo izložbe, i narednih nekoliko nedelja imaćete prilike da gledate ove sjajne fotografije. Kuća legata se trudi da u ovo teško vreme kultura opstane i da organizujemo dobre izložbe.  Zahvaljujem se Davidu Pužadu, spiritusu movensu ove manifestacije koja traje već pet godina".

David Pužado osnivač Beogradskog meseca fotografije, obratio prisutnoj publici i gostujućim umetnicima iz nekoliko zemalja: „Ovo nije bila laka godina, ni za koga od nas. Nažalost, morali smo da odložimo prošlogodišnje izdanje, ali istovremeno smo veoma zadovoljni što smo ove godine ovde, u ovoj predivnoj kući. Takođe smo prvi put i u Bioskopu Balkan. Na Beogradskom mesecu fotografije nećemo imati nijednu izložbu o situaciji sa Covidom ali, na izvestan način, ovaj festival smo posvetili svima koji su direktno bili pogođeni, ili čiji su bliski ljudi oboleli od ove bolesti".

U ponedeljak, 10. maja od 13 časova u RTS klubu biće otvorena izložba „Tako je talasao NOVI TALAS", dok će od 17 časova u Kulturnom centru Grad svoje radove predstaviti Luka Cako na izložbi „Oči moje".

Beogradski mesec fotografije je prvi put organizovan 2016. godine a ovogodišnje izdanje je peto po redu. Organizacioni tim ovo izdanje manifestacija posvetio je svima onima koji su ugroženi haosom izazvanim epidemijom Covid-a 19, onima koji više nisu sa nama, kao i svima koji se trude da nam učine život mogućim i lakšim.

Uspeh festivala baziran je na tri jaka stuba: kvalitetu domaće fotografske scene, saradnji sa umetničkim fondacijama, muzejima, galerijama i svim inostranim kulturnim centrima i ambasadama u Beogradu, kao i kontaktima i saradnjama sa drugim međunarodnim manifestacijama koje pružaju šansu da srpski fotografi prezentuju svoje radove u inostranstvu, uz dovođenje stranih fotografa u Beograd.

 

PROGRAM

http://www.belgradephotomonth.org

Preporuka