Žuto lišće koja opada sa drveća, prohladno, sivo i kišovito vreme neki su od razloga zašto većina ljudi doživljava jesen kao najtužnije godišnje doba. Kao da to nije dovoljno za sumorno raspoloženje, kao po nekom ružnom pravilo na jesen umeju da se nakaleme i druge nevolje, bilo da su lične ili opšte prirode. Kada je reč o ovim drugim, tu konkretno mislim na smrti muzičara koje volimo. Jesen je i doba kada nas je napustio Lu Rid, jedan od najvećih muzičara savremenog doba.

Upravo je Lu Rid i njegov bend “Velvet Underground” bio jedan od mnogih uzora junaku naše današnje priče, Eliotu Smitu. Tužnom igrom sudbine i Eliot nas je napustio u jesen, kalendarski samo 6 dana pre Rida, mada jednu deceniju ranije. Za razliku od Lua koji je preminuo u 71. godini, Eliot je imao samo 34. Nakon burne svađe sa svojom devojkom, presudio je sebi tako što je zabio nož u sopstveni stomak. Za to vreme, devojka je bila zaključana u kupatilu, nesvesna šta je Eliot uradio. Kada je izašla, bilo je već kasno.

Eliot je iza sebe ostavio 3 albuma sa bendom “Heatmiser”, odnosno 5 izdanja pod svojim imenom. Kasnije su posthumno objavljena još dva albuma. Ukoliko preslušate bilo koju od tih ploča, biće vam jasno bez kakvog smo muzičara ostali pre jedne decenije. 

Preporuka