U svetu u kome se još uvek ratuje zbog teritorije i religije, u kome čovek umesto da planira kako da ode na Mars on smišlja oružje koje će za kraće vreme da pobije više ljudi, često pomislim kako mi sporadično treba jedan dobar dan. Onaj u kome ne pada kiša, u kome ne čujem ružne vesti, u kome lažovi ne daju obećanja, u kome glupani ćute, u kome licemeri nikome ne zameraju licemerstvo, u kome se dobra muzika pušta na televiziji i u kome je pored tebe baš onaj ili ona koje želiš pored sebe. Nije nemoguće da svane dan bez kiše ili onaj kog provodiš sa osobom koju voliš, ali sve ostalo nabrojeno ipak malo teže u ovom životu. Zato se nadam da ćete uz današnji Gistro FM imati pored sebe onoga koga volite i da vam neće padati kiša. Ili pak hoće, ako želite da pada. Što se muzike tiče, ona će u ovoj epizodi pokušati da dozove taj jedan dobar dan koji zdrava duša ište, a koji retko dolazi.

Krajem sedamdesetih Arsen Dedić je u Rimu snimio album kog je jednostavno nazvao Rimska ploča. Aranžmani na njemu direktno imaju veze sa tim savršenim danom o kome maštam i o tom putovanju "vlakom ka jugu", a za njih je bio zadužen Krešimir Oblak. Na toj ploči nalaze se neke od najlepših Arsenovih pesama, a mi slušamo dve. To je današnji Gistro evergreen.

Od noviteta čeka vas osmi studijski album za veterane iz Škotske The Jesus & Mary Chain, savršeno psihodelično pop/folk izdanje za The Hanging Stars, divni noćni folky/jazzy duetski album Meri Voterson i Ejdrijena Kraulija, odlična nova ploča za hodajuću džez legendu Čarlsa Lojda i njegov kvartet, majstor elektronike Four Tet sa jednim od najlepših albuma iz poznog dela svoje karijere, novi solo album nekadašnje basistkinje grupe Sonic Youth Kim Gordon, novi singlovi za Phosphorescent, odnosno Danijela Kovača, nova kompilacija za Pavement, folk verzija na akustičnim gitarama nekadašnjeg velikog plesnog hita Nene Čeri, a slušamo još Žaka Brela, Fransoaz Ardi, Ninu Simon, MGMT, Towa Tei, Vukašina Đelića i mnoge druge.

Muzika ne može ni promeniti, ni spasiti svet, ali može ga učiniti malo manje bolnim. Pesme iz današnje Gistro FM epizode rade upravo to.