La Peste [2018]

La Peste
Atípica Films,Movistar+ / 2018
Režija: 
Alberto Rodríguez, David Ulloa, Paco R. Baños
Scenario: 
Fran Araújo, Rafael Cobos, J. Fernando León R, Fernando León de Aranoa, Alberto Rodríguez,Pedro Álvarez
Zemlja proizvodnje: 
Spain
Jezik: 
Spanish
9
9

Na ovu španjolsku krimi seriju smještenu u Sevillu potkraj 16. stoljeća zapravo sam naletio sasvim slučajno, a ova se serija, koja je bila i najskuplji španjolski televizijski sadržaj u povijesti, potpuno je opravdala očekivanja. I više od toga jer uz senzacionalnu kulisu i prikaz života ranog novog vijeka, "La peste" odnosno "Kuga" imponira i nevjerojatno uzbudljivom, gotovo pa detektivskom pričom koja se odvija u osvit epidemije kuge. Krajem 16. stoljeća Sevilla je bila glavna španjolska, ali i europska luka za put prema Novom svijetu, odnosno Ameriku i na temelju toga Sevilla je jako lijepo profitirala. Prometnuo se ovaj grad u Andaluziji u to vrijeme u najbogatiji grad Španjolske, a jedino što je moglo narušiti dominaciju Seville i njene vlastele bila je upravo kuga. Jer kad se kuga pojavi, vrata grada se zatvaraju, nitko ne smije unutra, a ni van, brodovi ne smiju uplovljavati u luku ni isplovljavati iz nje, a rivalski gradovi poput obližnjeg Cadiza samo čekaju krivi korak da preuzmu dominaciju.

Uz kugu, koja se u to doba svako malo pojavljivala u svim krajevima Europe, u Španjolskoj se pojavila i ništa manje zarazna inkvizicija, koju je osnovala katolička crkva. Bila je inkvizicija još moćnija od kralja ili kraljice i svi su se morali povinovati njenoj volji, a oni za koje bi inkvizicija samo i pomislila da su heretici ili da su se "zarazili" protestantizmom promptno bi završili na lomači. Pet godina prije no što se počne odvijati radnja ove serije na lomači je trebao završiti i glavni junak Mateo Nunez, koji se u Sevillu vraća nakon što dobije obavijest da je dužan iz grada izvući vanbračnog sina prijatelja kojem duguje život. Vraća se tako Nunez, tip bogate i tajne prošlosti, u Sevillu, a ondje uz kugu zatiče i brojne ljude koji su mu ranije pokušali doći glave. No, uz sve to, baš u to vrijeme počinju se u Sevilli pojavljivati leševi nekih važnih ljudi koji su na neki način povezani, Upravo je Nunez osoba kojoj je dan zadatak da otkrije što se to događa, a zauzvrat će mu prijašnji grijesi trebali biti oprošteni od strane inkvizicije.

I doista, djeluje "Kuga" kao prava detektivska serija smještena u fantastične kulise istovremeno nevjerojatno raskošnog i odvratno prljavog i smrdljivog grada u kojem žive oni koji su se basnoslovno obogatili na račun otkrića Amerike, ali i oni koji nemaju što jesti i doslovno umiru od gladi po ulicama. Odlično je prikazano i to dijabolično licemjerce tadašnje katoličke crkve koja si je dala za pravo odlučivati o ljudskim sudbinama, a zapravo je i tada bila užasno pokvarena organizacija, kojoj je jedina svrha bila gomilati bogatstvo. To licemjerje crkve očito je jedna od najvećih povijesnih konstanti i ta želja da se zatre svaki pokušaj razmišljanja i zabranjivanja. Tako ubrzo saznajemo da je naš glavni junak morao uteći iz Seville jer je tiskao knjige koje je inkvizicija proglasila zabranjenim i nedopuštenima, a vidimo koliko je to licemjerje daleko jer praktički na svakom uglu postoje kupleraji, prostitutke se nude na svakom uglu, žene hodaju polugole ulicama... Izvrsno je prikazan i položaj žena u tom vremenu, koje je je najbolje opisao jedan od velikaša iz Seville kazavši da su žene po prirodi slaboumne i da je njihova jedina zadaća da budu lijepe.

Što je najbolje od svega, druga sezona ove šestodjelne serije trebala bi se pojaviti već sljedeće godine i budite sigurni da nema šanse da je propustim. Ljubitelji povijesnih serija, koje uz sjajne kulise i okruženje nude uzbudljivu i napetu priču, gotovo pa na tragu nedavnog "Alienista" (ali puno bržu i puno uzbudljiviju) zasigurno s "Kugom" neće promašiti. I glumačka ekipa na zadovoljavajućoj je razini i doista nisam našao ama baš ništa za što bih mogao prigovoriti ovoj seriji.

Recenzija je originalno objavljena na blogu GamBeeFilmTVKnjiževnost.

Preporuka

share
share