Daniel Kovač je pesnik, član grupe Jarboli, autor projekta Jesenji orkestar, a prvi put sam čuo za njega u Mikrobovom Lepom ritmu srca na radiju B92. U Jarbolima podjednako volim njegove i pesme Borisa Mladenovića. Zato ih i smatram velikim bendom jer imaju više od jednog muzičara jakog autorskog pečata. U današnjoj Gistro FM epizodi evergreen nedelje je drugi album Jarbola Suvišna sloboda iz 2001. Sticajem okolnosti obe pesme koje slušamo odatle napisao je Daniel. Po stihu iz jedne od njih se zove i cela ova epizoda. Taj stih "Rese tepiha igraju tango" mi je istovremeno mašta, ruska bajka, rumunski film, detinjstvo, američko leto, vodvilj i ljubavna priča. Ujedno mi je i jedan od najlepših stihova u istoriji popularne muzike nastale na prostorima Jugoslavije.

Kada zamislite mešavinu folka, krautroka i War On Drugs dobijete Rose City Band? čije novo izdanje je današnji prvi album nedelje. Ove godine se iz penzije vratio legendarni pijanista Loni Liston Smit (svirao sa Majlsom i Ferou Sandersom) za novo izdanje serijala Jazz is Dead. Kada je u pitanju novi album engleskog dua Everything But the Girl, biće da se čekanje dugo četvrt veka isplatilo. Idealan je za tople prolećne dane u praznjikavom gradu. Tu su novi singlovi za The Clientele, Wye Oak, Thundercat & Tame Impala, Tiny Ruins, a slušamo i Elvisa Prislija, The Beatles, Prefab Sprout, Nika Voterhausa, Death & Vanilla i mnogo toga još.

Dok rese tepiha igraju tango, a vi izvaljeni na kauču lenjo okrećete stranice knjige koja vam baš prija, nadam se da ćete uživati u najlepšoj novoj muzici koja je došla u moj život u proteklih sedam dana.