Danas je odvratan dan. Lije kao iz kabla, ne izgleda da će ikada prestati. Srbija je klasik raspad, o tome se ne da pričati. Svet je takođe klasik raspad. Buzdovani su vazda bili na svim stranama, samo što danas imamo internet pa znamo kako se zovu, gde žive i kakve splačine smatraju muzikom. Kao neko ko je sklon eskapizmu i po sunčanom danu, kada je ovakvo novembarsko veče, želja za nebivstvovanjem je samo pojačana. I onda sam rešio da ovonedeljnu Gistro FM epizodu zakačim danas, a ne sutra. Možda neka pesma odavde večeras nekome pomogne da se izmesti sa mesta na kome je. Ako vam je pak super tu gde ste, nastavite da skrolujete.

Nikad se nisam ložio na hrvatski bend Pips, Chips & Videoclips. Pokušavao sam više puta da se navučem na njihovu muziku, ali ne ide me. Rispekt za ljude, ali nije to moj fazon. Ipak, među svim tim albumima koje su snimili u poslednjih, pa više od četvrt veka, postoji jedna pesma koju mnogo volim. Naročito njene stihove. Ona se zove Na putu prema dole. Malo ko je na tako savršen način opisao lično posrnuće u svečanom odelu. Za takve stihove je potrebno iskustvo i nekoliko jakih udaraca. Pipsi očigledno znaju oba. Zbog toga se cela današnja epizoda zove po ovoj pesmi.

U oktobru će novi album objaviti Bil Kalahan, a danas slušamo prvi singl sa njega. Kada bi Dilan čuo ovu stvar, mogu da se kladim da bi mu se dopala. Uskoro će nas i Weyes Blood obradovati sa novim izdanjem, a u ovoj epizodi slušamo pesmu koja ga najavljuje. Kada bih se izgubio u nekoj bajci sa Karen Karpenter, mislim da bi baš takva muzika svirala.

Od noviteta tu je odličan novi album indi benda iz Bruklina Air Waves, novo izdanje Novozelanđanina Marlona Vilijamsa, friški album za post pank duo iz Los Anđelesa No Age, odličan švajcarski power pop bend Cheap Star na kome sviraju članovi grupe The Posies, a ljubitelji džeza će moći da pobegnu od ove kišne subote u noćni džez trubača Enrika Rave i pijaniste Freda Herša. Gistro evergreen je remek-delo Stories From the City, Stories From the Sea, kog je početkom veka snimila PJ Harvey. Društvo nam prave još Tom Vejts, Peti Smit, Big Star, Džeri Maligan, Fibi Bridžers, Captain Beefheart, Phosphorescent i mnogi drugi.

Nekih dana bih da sam više tu, nekih manje. Kada dođu ovi drugi, najčešće nemam bolje prevozno sredstvo za beg od muzike. Možda ima još neko ko je takav i možda i njemu/njoj bude prijao nešto iz ove kišne, subotnjo/nedeljne Gistro FM epizode.

Preporuka