Te 2001. ovde mi se činilo da dolaze bolji dani. Otišao je Sloba, ja sam počeo da radim na radiju B92, a taj medij je dobio i televiziju. Na njoj su svako veče, u vreme kada se na prvom programu emitovala Slagalica, išle muzičke emisije MTS, sa spotovima skidanim sa drugog programa evropskog emtivija. Tu sam neke sjajne bendove čup prvi put u životu, a jedan od njih je bio Kings of Convenience koji je te godine objavio debi album Quiet is the New Loud. Znači otkrio sam novi bend na srpskoj televiziji. Sada mi se čini kao da je od tada prošlo 80, a ne 20 godina.

Upravo tim albumom počinje današnja Gistro FM epizoda. Njihov debi je savršeno ostario i on je ovonedeljni Gistro evergreen. Odatle slušamo dve pesme i najavljujem prvi beogradski koncert ove grupe koji će se desiti u nedelju 18.09. A onda će u emisiju banuti noviteti.

Danas imamo tri albuma nedelje. Prvi su snimili The Afghan Whigs, grupa bez koje ne bih bio ovakav kakav sam danas. Iako on ne može da se meri sa njihovim remek-delima iz devedesetih, u pitanju je odlična ploča, za svaku preporuku. Drugi album nedelje potpisuje Džonatan Džeremaja. Na njemu čujemo sjajnu orkestraciju i melodije koje prizivaju vremena kada se nije štedelo na uštrb kvaliteta. Treći album nedelje je nova Stereolab kompilacija koja još jednom dokazuje zašto su oni jedan od najvažnijih evropskih bendova u poslednjih tridesetak godina.

Tu je još novi singl za Bet Orton, novi album za sjajni indi pop bend iz Nju Orleansa Motel Radio, novo izdanje za Žobimovog "ratnog druga" pijanistu Antonija Adolfa, ali i genijalan novi hand picking guitar album za mladog gitaristu iz Čikaga Ilaja Vintera. U ovoj epizodi nam društvo prave još Skot Voker, Ričard Holi, Branko Mataja, Sigur Ros, Dejvid Grabs, Simon & Garfunkel, Ivan Dendo, Dejvid Grabs, big bend Metjua Herberta i mnogi drugi.

Iako odavno nema Slobe, zemlju i dalje vode hulje i protuve, a sticaj okolnosti je hteo da im u tome pomaže medij koji se zove B92. Istina, sem tog imena on nema nikakve veze sa onom kućom onomad, ali to stvari ne čini lepšim. I MTV odavno praktično ne postoji, a što se domaćih televizija tiče, samo kontejneri kriju veći smrad od njih. A neke su zeznule i kontejnere. Ipak, Kings of Convenience ne samo da još uvek postoje, ne samo da i dalje prave divnu muziku, nego će je prvi put predstaviti u Beogradu. U svom ovom čemeru to svakako nije dovoljno da poverujemo kako dolaze bolji dani, ali uz njih i novu muziku iz ove Gistro FM epizode, kao stvorene za septembarsko jutro, možda možemo bar na nekoliko sati pobeći od onoga od čega se teško beži.

Preporuka