Samostalna izložba Kiki Smit, jedne od ključnih umetnica svetske umetničke scene, biće otvorena u novom, izmenjenom terminu, u petak, 16. septembra u 19 časova u Galeriji DOTS (ulaz iz Dunavske 2). Ovo je prvi put da se u Srbiji umetnički opus ove autorke prikazuje u vidu samostalne izložbe, koja će za posetioce biti otvorena do 29. oktobra 2022. godine.

Povodom predstojeće izložbe, umetnica Kiki Smit je izjavila: „Zahvalna sam što mi je pružena šansa da izlažem u Beogradu. Izabrala sam dela iz različitih vremenskih perioda za koje smatram da pružaju uvid u raznovrsnost sadržaja, materijala i prezentacije”. 

O svojim delima ona je dodala: „Radovi su otvoreni za individualnu interpretaciju emocije koju publika nosi u sebi. Moj rad dolazi iz onoga što je za mene očigledno i čemu je potrebno posvetiti pažnju. Verujem da je to značajno za mene, ali trudim se da ne bude verbalno eksplicitno."

Autorka koncepcije izložbe je Kiki Smit, kustoskinje su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, a za dizajn je zadužena Isidora M. Nikolić.

Na izložbi „Kiki Smit: Ljudi i ostale životinje” biće predstavljeni umetnički radovi nastali tokom višedecenijske stvaralačke karijere ove značajne umetnice: od 1990-ih kada se umetnica pretežno bavila temom ljudskog tela u različitim aspektima, preko radova iz 2000-ih u kojima fokus stavlja na životinje, basne i prirodu, zaključno sa najrecentnijim radom Veliki Mesec iz 2022.

Preporuka

share

share