Mnogo je pesama koje govore o odustajanju. S obzirom na to da je kraj januara, ako nam nešto ne treba to su one. Ali postoje i one koje se bave neodustajanjem. Uprkos lošoj prognozi, oskudnim šansama, nefer postavci od samog početka, ali i objektivnim stanjem stvari, čovek nekad neće da skrene sa puta ka željenoj destinaciji. Neće i neće. Nema te kiše, prehlade i vlade koja će ga sprečiti u tome. I onda kada najzad stigne, oseća se najlepše i najponosnije od kad je postao svestan sebe. Taj osećaj niko nije bolje opisao od Aleksa Čiltona i njegovih Big Star u antologijskoj The Ballad of El Goodo. Po stihu odatle se zove cela današnja Gistro FM epizoda. Jer nekih nedelja, sve prepreke su jednostavno smešne.

Od svežih albuma danas slušamo novog Ludovika Ajnaudija. Njegov solo klavir nešto je najlepše što sam čuo u poslednjih nekoliko meseci. Nije prošla nijedna noć prošle nedelje da mi nije išao na ripit. Erik Sati bi bio zaveden, Debisi omađijan, a čak bi i Džon Kejdž digao obrvu. Idealan album za čitanje knjige, pisanje, spavanje, vođenje ljubavi i pre svega za slušanje načuljenih ušiju. Ove melodije definitivno nisu sa ovog sveta. Albumčina nedelje.

Od noviteta, tu je još novi Destroyer koji je kao stvoren za proleće u februaru, nova Ifi O'Donovan koja zvuči kao da je sletela sa Hejira albuma Džoni Mičel, genijalni novi singl za Warpaint, par akustičnih pesama s nove ploče Sajmona Felisa, a tu je i friško izdanje za engleski psihodelični bend The Soundcarriers koji voli Stereolab skoro koliko i ja. Od klasika, danas se bavimo albumom Sebastiena Telijea iz 2004, onog na kome je La Ritournelle. Slušamo još Wilco, Belle and Sebastian, Serža Ginzbura, Džonatana Ričmena, Lija Hejzelvuda The Lemonheads i svašta još.

Otpanjite ovonedeljni Gistro i uživajte u poslednjoj aprilskoj nedelji u januaru.

Preporuka

share

share