Piratski Satelit u 33. epizodi nastavlja sa serijalom specijala posvećenih albumima koji 2021. godine slave 50. rođendan.

Ovaj put Marko, Aleksa i Mihailo slušaju ,,What’s going on’’ od Marvin Gaye, ,,Surf’s Up’’ od Beach Boys i ,,La Woman’’ od The Doors.

,,What’s going on’’ dolazi od velikana soul muzike Marvina Geja. Mada je poznat po stvarima koje više priliče večernjim satima, na ovom albumu glavno mesto zauzimaju društvene teme. Marvin svetlom obasjava Vijetnam-Ameriku. Dok su Džonson i Nikson dnevno pred kamerama iznosili podatke koji su samo podrevali ratnu žizofreniju, stvarno stanje je bilo drugačije. Na ulicama i pločnicima Vašingtona su spavali klošari i džankiji, koji TV kamerama nisu bili toliko zanimljivi. Siromaštvo i nedostatak ikakve životne mogućnosti za rasne manjine su pokrenule društvenu reakciju oličenu u Martin Luter Kingu i Malkom Eksu. Upravo o takvoj Americi nam Marvin peva. Rolling Stoun časopis ga je na listi 500. Najboljih albuma svih vremena stavio na 6. mesto.

,,Surf’s Up’’ predstavlja veliki zaokret u karijeri Bič Bojsa. Bend koji nas je navikao na lagane letnje pesme, sada se bavi temama poput životne sredine i društvenih problema. Promena stila je inspirisala promo slogan ovog albuma koji je glasio ,,It’s now safe to listen to Beach Boys’’.

,,La Woman’’ je poslednji album koji će Dorsi izdati za života Džima Morisona. Za razliku od prethodnih albuma koji odišu kalifornijskom psihodelijom, Dorsi se okreću više bluzu i popu kao stilovima.

Preporuka

share

share