Počelo je leto.

Razni zlotvori će opet pokušati da ga sjebu. Od političara, loših ljudi, šlajfujućih obećanja, pljuskova, sve do virusa. Možda im i uspe neki dan. Ali neće drugih. Leto će biti tu 93 dana i noći. Dobri ljudi, julsko sunce, debela hladovina, veliki talasi, avgustovska sijesta i dobra muzika, uvek budu sa druge strane. I oni se pamte. A kad smo kod muzike što beleži leta vernije od fotografije sa milion piksela, neku baš takvu puštam u današnjoj Gistro FM epizodi.

Neko bi rekao da u ovoj emisiji ništa nije važnije od novih albuma Boba Dilana i Nila Janga. Bob je opet potsetio zašto je najveći živi muzičar na Zemlji. Uz Modern Times, ovaj novi album mi je najdraži od svih koje je snimio u ovom veku. Mnogo sam srećan što živim u isto vreme kada i Bob Dilan.

Nilov album je snimljen sredinom sedamdesetih, ali je prvi put objavljen prekjuče, istog dana kad i Bobov. Niz Homegrown se sliva leto, ono vintage, setno, žuto, plavo i veliko. O tom letu su Beach Boys pevali u Disney Girls. I ja sam ga živeo. I planiram opet. Već ovog jula. Sa Nilom u pozadini.

Možda danas stvarno ne puštam ništa važnije od ovih albuma, ali daleko od toga da su ostale pesme nevažne. To se posebno odnosi na genijalni soul debi čikaške grupe The Devonns. Novo, staro, melodično i sexy na jednom mestu. Siguran sam sam da ćemo o njima tek slušati u godinama koje dolaze.

A što se tiče pesama koje su već godinama moja leta, njih izvode Vili Nelson, Đuza Stojiljković, Sinatra, Đavoli, Khruangbin, Majls Dejvis, Žobim, Arsen, Eliot Smit, The Explorers Club, Ariel Pink i Pol Dezmond. I sve su tu. I to baš danas. Glupo je da početak omiljenog godišnjeg doba dočekam bez crvenog tepiha. Ruka ruku mije.

Zajebite smarače, izbore, kišne dane, koronu i brige. Bar na tri sata. Otvorite prozore, pojačajte Gistro i budite baš tamo gde biste da budete.

Počelo je leto.

Preporuka

share