Pre 4 dana, tačnije 6. marta 2020. godine, napustio nas je jedan od nauticajnijih, najinventivnijih i najboljih džez pijanista svih vremena - Alfred McCoy Tyner

Iako najviše prepoznatljiv po svom radu u legendarnom kvartetu Džona Koltrejna, u postmajlsovskom periodu karijere saksofoniste, Tajner je zapravo jedan od najrevolucionarnijih pijanista svih vremena, multilevelno značajan kako za razvoj džez muzike, tako i za razvoj tehnike na samom klaviru.

Rođen u Filadelfiji 1938. godine, Tajner je u startu bio pod uticajem svog sugrađanina i kolege Bada Pauela, ali je ubrzo razvio sopstveni stil sviranja otvarajući put modalnom i post-bop zvuku u džez muzici.

Brz i virtuozan kao Oskar Piterson, elegantan i graciozan kao Bil Evans, cerebralna Tajnerova upotreba akrodskih vojsinga je zapravo jedan od najuticajnijih elemenata džeza, koji je danas implementiran u sviranje svakog modernog džez pijaniste, uz proširenje opsega džez klavira kombinovanjem virtuoznih pentatonskih pasaža i modalnih blokova, Tajnerov zvuk doseže spiritualne visine.

Kao i Telonijus Monk, i Tajner je ostao veran svom načinu sviranja tokom čitave karijere, jačajući uticaj moćne leve ruke tokom šezdesetih potvrđuje svoj status neverovatno efektnog impovizatora i bend lidera.