Ako postoji muzika idealna za nedeljno nemoranje, možda zvuči baš ovako. Jer ovi ljudi poznaju nedelju. Ono, u džep. Eta Džejms sigurno zna sve one nedeljne mirise iz ekspres lonca, Džon Lenon se izležavao u istoj sobi dok je "Dozvolite da se obratimo" pičilo sa TV-a, Nik Kejv je obrađivao jutarnji Velvet Underground evergreen dok je zavodio Suzi, Buffalo Tom još uvek ne mogu da prestanu da slušaju Tup-Tup, a Paolo Konte je nedelju ugostio u maslinjaku. I svi oni zajedno napravili su najudobniju nedeljnu muzičku fotelju.

Tri albuma nedelje. Allah-Las još ne daju letu skroz da ode, Alex G je u 26. godini snimio 9. album koji zvuči bolje od svih 8. prethodnih, a soul vetetan Berens Vitfild odveo je nedelju u svemir, napravivši jednu od najlepših posveta velikom Sun Ra. Što bi rekla Džoni Mičel, kojim god albumom od ova tri da se nalivate, verovatno ćete ostati na nogama.

Od muzike koja je tek pristigla u Gistro FM redakciju, preslušavamo novi album Marka Lanegana, novi singl Majkla Kivanuke, novu ploču Kim Gordon, te nove pesme Džonatana Vilsona, odnosno singl grupe Sheakspir's Sister u kom gostuje Ričard Holi.

Savršenu nedeljnu vožnju upriličili su nam jesenji Art Ensemble of Chicago, koji aktuelnom pločom obeležavaju pola veka postojanja. A pesma Oasis at Dusk nešto je najlepše što sam čuo u džezu 2019.

Tu su još PJ Harvey, Wilco, Lambchop, Swervedriver, Lemonheads, Sufjan Stevens i mnogi drugi.

Nedelje su lepše uz muziku.

Preporuka

share