Od svih dana u sedmici, samo je jedan prema kome je najmanje ravnodušnih. Nedelja. Dan koji se voli ili mrzi. Ako se ložite na bliske ljude, mir, tišinu i popodnevnu dremku, verovatno ste među onima koji se raduju nedelji. Oni koji je ne vole, zameraju joj toliko toga, a jedna od glavnih stvari je usamljenost. Činjenica je da ako vam to osećanje inače preovladava, velike su šanse da je najprisutnije između subote i ponedeljka. O nedeljnoj usamljenosti govori hiljade pesama, a jedna od najlepših je ova po kojoj se zove današnja Gistro FM epizoda. Kada Džoni Keš otpeva stihove Krisa Kristofersona "On the Sunday morning sidewalks, wishin' Lord, that I was stoned / 'Cause there's something in a Sunday, makes a body feel alone" pred očima imate verniju sliku nedelje nego da je gledate na fotografiji. Ako volite ovaj dan, siguran sam da ćete uživate u današnjoj epizodi. Ako vam nedelja pak nije toliko draga, muzika iz 670. Gistro FMa probaće da je učini podnošljivijom.

Prvi novitet danas je solo ploča za lidera grupe Wilco Džefa Tvidija. Nakon poslednja dva, da se ne lažemo - poprilično mlaka albuma za Wilco, Tvidi se vraća trijumfalno, i to svojim korenima. Ako vam je falio onaj zvuk sa njihovog debija "AM", tom nedostajanju je došao kraj. Ploča "WARM" zvuči toplo, akustično, američki, vanvremenski i nedeljno. Album nedelje broj jedan.

Sudeći po ovogodišnjem debiju Ane St. Luis, biće da ovu mladu damu čeka plodna karijera. Muzička štampa je već poredi sa Gilijan Velč, Niko Kejs, Lusindom Vilijams, a čak i sa Petski Klajn. Što je najluđe, neka od ovih poređenja nisu nimalo besmislena. Akustični folk za nedeljno lenčarenje. Gistro heavy rotation broj dva.

Ako se pitate koji su to bendovi o kojima se priča u Americi, kratak i jednostavan odgovor je Khruangbin. Ovaj trio iz Hjustona je početkom godine objavio drugi album na kom na savršen način meša indi, world i afričku muziku, psihodeliju, soul i folk. Kažu da je njihov nastup na nedavnom Austin City Limits festivalu bio jedan od najboljih, posle toga su puštali muziku u hotelu u kome radim, a njihov decembarski koncert u Ostinu je rasprodat već mesec dana unepred. Osim DJ seta u mom hotelu, ništa ovo nije slučajno. Album nedelje broj tri.

Kada je u pitanju gitarska muzika koju sviraju žene, ova godina ostaće upamćenja po ploči "Be the Cowboy". To je peti, ako mene pitate i najlepši album u karijeri Njujorčanke Mitski. Ako zamislite prostoriju u kojoj istovremeno sviraju članovi Sigur Ros, Radiohead, Cat Power, PJ Harvey, St. Vincent, Stereolab i Goldfrapp, verovatno bi muzika podsećala na ono što čujemo na ovoj ploči. Album nedelje broj četiri.

Iako nas 29. novembar obično asocira na bivšu državu i svinjokolje, ovaj datum je na globalnom nivou važan zbog jedne druge stvari. Naime baš tog dana, pre tačno pola veka, objavljen je jedan od najvećih albuma u istoriji muzike. "Astral Weeks" je te 1968. bio drugo studijsko izdanje za Vana Morisona. Kako su o značaju ove ploče napisane knjige i snimljeni filmovi, mi ćemo danas samo dunuti svećice uz dve pesme, bez velike pompe. Nije zgoreg pomenuti da mi je "Astral Weeks" na samom vrhu liste idealnih ploča za sporo nedeljno popodne. Današnji Gistro evergreen.

Kada su nove ploče u pitanju, danas predstavljamo divnu noćnu kompilaciju "Klavirsko nebo" Pop Depresije, a slušamo pesme sa novih izdanja za Stray Dogg, Nore Džons, Vilijama Tajlera, Deerhunter, Šeron Van Eten, Brajana Ferija, Džonatana Ričmena...

Družimo se još sa The Cure, Simon & Garfunkel, The Dø, Spiritualized, Rajanom Adamsom, Ričardom Holijem, Svemirkom i mnogim drugim.

Neke nedelje su toplije, melodičnije i više naše nego neke druge. Uživajte u nekoj nedelji uz današnju Gistro FM epizodu.

Preporuka

share

share