Prošle nedelje je preminuo Bernardo Bertoluči, jedan od najkreativnijih ljudi koji su hodali planetom. Njemu u čast, današnja Gistro FM epizoda nosi naslov Dreamers. Čućemo muziku iz njegovih filmova Stealing Beauty, The Dreamers i Last Tango in Paris. To znači da slušamo Mazzy Star, Fransoaz Ardi i Gatoa Barbijerija. Forevergreen.

Malo koji sam album slušao protekle nedelje kao novo izdanje Merijen Fejtful. Ona je trenutno u Nik Kejv fazi koja joj stoji bolje nego Anita Lejn Kejvu. Pored Kejva, ovde svira Voren Elis (koproducent), Mark Lanegan i Ed Harkort. Ploča posle koje se češe po glavi. Album nedelje broj jedan.

Mjehur je davno opisao Belle and Sebastian kao bend za tužne dečake. Slično se može reći za Norvežanina Dilana Mondegrina. Njegovo novo izdanje je setno, melodično i savršeno orkestrirano. Ako volite Pulp i Tindersticks, obratite pažnju. Album nedelje broj dva.

Kažu da je Kralj Čačka u petak održao sjajan koncert u Beogradu. Kad imaš ovakve pesme, verujem da je uživo smo možeš da pokidaš. Još od prošlog albuma znamo da su zime manje hladne uz Kralja Čačka. Njegovo drugo izdanje je album nedelje broj tri.

Kad smo kod zime, ona je odavno stigla na dvanaesti album grupe Low. Nekomunikativna elektronika, hladni opori ritam i mračna atmosfera, neke su od stvari koje karakterišu "Double Negative". Oni su pokušali da dočaraju mračni period u kome se Amerika nalazi, a sudeći po onome šta čujemo ovde, dočarala su mnogo više. Osećam da je Skot Voker odlepio na ovu ploču. Album nedelje broj četiri.

Od noviteta, slušamo fantastičnu folk obradu pesme "November Rain" u izvođenju Nikol Etkins i Marka Lanegana, muziku sa novih ploča grupa Beirut, Tunng, Villagers, kao i noćni džez na trubi i kontrabasu Paola Frezua i Larsa Danijelsona.

Ove nedelje počinjemo da preslušavamo ploče iz 2019. Premijerno predstavljamo pesme sa novih ploča Kesa Mekkombsa, Stiva Gana i grupe Sweardriver.

Kada su u pitanju soul noviteti, danas ih imamo tri. To su ovogodišnja izdanja za Stone Foundation, St Paul and the Broken Bones, kao i novi soul obučen u second hand radnji Urala Tomasa, sa sve stihovima "why you wanna do me like you do".

Tu je još nova, možda i najlepša pesma u karijeri Endrjua Birda, novi Mercury Rev i Margo Prajs, kao i zimska akustična balada Sufjana Stivensa "Lonely Man of Winter ". Slušamo i Radiohead, Fletwood Mac, Kamasija Vašingtona, Bila Frizela...

Još u osnovnoj školi smo učuli da su snovi za koji milimetar bliži realizaciji kada ih prati adekvatan saundtrak. Jedna od stvari koju ovonedeljna Gistro FM epizoda pokušava je baš ta.

Preporuka