Paralelno sa razvojem filmskog univerzuma Marvel je veoma ozbiljno radio i na svom svetu smeštenom na male ekrane.  Na četiri tv mreže, sa manje ili više uspeha, od početka ove decenije imali smo prilke da gledamo priličan broj serija posvećenim Marvelovim stripskim herojima. 

Na ABC mreži  imamo Agents of S.H.I.E.L.D,  čija šesta sezona je zakazana za sledeću godinu, Agent Carter koja je doživela dve sezone, Inhumans, jedina Marvelova serija koja je u potpunosti zakazala i ugašena posle samo jedne sezone. 

HULU emituje Runaways, čija će druga sezona biti dostupna u decembru, Freeform je ove godine premijerno prikazao tinejdžersku Cloak & Dagger, čija druga sezona nas očekuje sledeće godine.

Naravno da su heroji čije su tv serije emitovane na Netflixu daleko najpopularniji, najgledaniji u celom Marvelovom univerzumu. Njihova poplarnost je čak dovela do peticije i zahteva velikog broja gledaoca, da se ovi likovi pojave rame uz rame sa daleko popularnijim kolegama sa bioskopskog platna u poslednja dva filma o Avengersima. Scenaristi i kreatori filmskog serijala ozbiljno su razmatrali ovu ideju i bili veoma blizu realizacije, ali ipak preveliki broj filmskih superheroja i razni drugi problemi pravne i tehničke prirode su to sprečili.

Rivalstvo koje u svetu stripa imaju Marvel i DC Comics preneo se i na velike i male ekrane. Dok je ovo suparništvo na nivou stripova prilično izjednačeno, u ekranizacijama, kako filmskim tako i televizijskim Marvel apsolutno i lagano dominira u gotovo svim aspektima. DC Comics je od početka milenijuma imao  jedino Betmenovu trilogiju sa Christian Baleom za koju se može reći da odskače od proseka. Ostala filmska ostvrenja su imala više ili manje uspeha, ali uglavnom manje od njihovih Marvelovih kolega.

Razlika u kvalitetu na polju televizije je daleko očiglednija. Dok DC Comics ima nekoliko serija (Arrow, The Flash, Supergirl, Legends) koje i pored toga što iza sebe imaju sasvim pristojan broj sezona, po kvalitetu ne mogu ni malo prići Marvelovim tv serijama, bar ovima koje su emitovane na Netflixu. Deluje kao da se kreatori DC Comics tv serija  iz petnih žila upinju da budu glavne perjanice i glasnogovornici novokomponovane političke korektnosti, do te mere da je svaku novu sezonu teško gledati bez osećanja gorke mučnine. Marvel nema taj problem, kod njih nećete naći nikakvo propagiranje nazadnih ideja,  ali ni usiljeno, napadno nametanje onih ispravnih.

Jessica Jones
Marvel / Netflix
Jezik: 
Engleski
Zemlja proizvodnje: 
USA
Iron Fist
Marvel / Netflix
Jezik: 
Engleski
Zemlja proizvodnje: 
USA
Luke Cage
Marvel / Netflix
Jezik: 
Engleski
Zemlja proizvodnje: 
USA
The Punisher
Marvel / Netflix
Jezik: 
Engleski
Zemlja proizvodnje: 
USA
The Defenders
Marvel / Netflix
Jezik: 
Engleski
Zemlja proizvodnje: 
USA
Daredevil
Sezona 3
Marvel / Netflix
Jezik: 
Engleski
Zemlja proizvodnje: 
USA

Preporuka

share