Kada se pomene ime Neta Kinga Kola, najvećem broju ljudi na pamet odmah pada evergrin hit “Unforgettable”, a još više je onih koje Netov dubok glas i njegovi šlageri sa ukusom džeza, asociraju na muziku Frenka Sinatre, Dina Martina, Tonija Beneta ili Harija Belafontea. Istina je da sve ove pevačke legende poseduju sličan muzički izraz, ali Net se ipak razlikovao u jednoj stvari od njih. Dok su pomenuti pevači pre svega pevači, manje je poznato da je Net King Kol pre svega bio đavolski dobar pijanista.

Naime, kada je počeo da se bavi muzikom, pevačka karijera mu nije bila ni na kraj pameti. Klavir je svirao još od malih nogu i premda je voleo različite muzičke žanrove, najviše mu se dopadao džez, što objašnjava njegove ambicije s početka karijere – sve što je želeo je da bude džez pijanista.

Da je ostalo tako, danas bismo njegovo ime verovatno pre vezivali za Bila Evansa, Oskara Pitersona ili Dejva Brubeka nego za pomenute evergrin baritone. Ovako, možemo ga vezivati i za jedne i za druge, što je retkost među pevačima šlagera iz tog vremena. Lepota Kolovog glasa je sa lakoćom osvojila milione, dok mu je umeće sviranja klavira donelo poštovanje kod mnogih probirljivih muzičkih sladokusaca, kojima lake note nisu dovoljne.

Preporuka

share

share