Craig Taborn - Daylight Ghosts [2017]

Craig Taborn
Daylight Ghosts
ECM / 2017
8.5
8

Krejg Taborn (Craig Taborn) je jedan od najvrsnijih i najkompletnijih pijanista današnjice, spreman da svoje klasično poznavanje teorije muzike implementira u bilo koji izazov džez frekventnog opsega. Njegov treći album za ECM Daylight Ghosts potvrđuje njegovu kontemplativnost i kreativnost.

Iako album ima značajne i otvorene zvučne karakteristike elektrodžeza, Tabornov jedinstveni osećaj za kolektivnu interakciju tonalnih sfera omogućuje i daje dovoljno prostora kolegama da daju svoj pečat.

Taborn često unisono gradi stilizaciju za saksofonistom Krisom Spidom (Chris Speed), dopuštajući iskusnoj ritam sekciji u sastavu Kris Lajtkep (Chris Lightcap) na basu, i Dejv King (Dave King – The Bad Plus) na bubnjevima, razvijanje sopstvenih ideja i tonalno-ritmičkih platformi.

 

Tabornovo insistiranje na transcedentalnosti i meditativnosti može otežati muzičko iskustvo klasičarski orijentisanim ljubiteljima džeza, jer Daylight Ghosts više korespondira sa modernim avangardnim elektro-ambijental sferama, i daleko je od Tabronovih radova sa Džejsom Karterom (James Carter), pa čak i Krisom Poterom (Chris Potter), i više je u sprezi sa njegovim radovima u sastavima Roska Mičela (Roscoe Mitchell), Dejva Daglasa (Dave Douglas), Tima Berna (Tim Berne) i Bila Lasvela (Bill Laswell).

Daylight Ghosts će svakako naći svoju publiku i fanove među ljubiteljima elektronskog zvuka, i na taj način on izlazi iz sfere džeza, ali ta činjenica samo dodatno etablira njegovog autora kao jednog od najmodernijih i najkompletnijim kompozitora današnjice.

 

Preporuka