Ravi Šankar je po mnogo čemu poznat. Ono po čemu najveći broj ljudi zna ovog vitalnog devedesetdvogodišnjaka jeste drevni indijski instrument sitar, na kome je Ravi gospodar već mnogo decenija. Šezdesetih godina, Ravi se družio sa „Bitlsima“ i upravo je njegova muzika direktna inspiracija za nekoliko pesama iz poznog perioda liverpulske četvorke (i to uglavnom onih koje je napisao Džordž Harison).

Međutim, ono po čemu je Ravi verovatno najpoznatiji mlađim generacijama, jeste činjenica da je on otac dve vrlo cenjene muzičarke, od kojih je jedna prodala preko 40 miliona albuma. Iz veze sa Sukanjom Radžan  Ravi je 1981. godine dobio ćerku Anušku Šankar, koja je nastavila očevim stopama te danas važi za jednu od najdarovitijih sitar sviračica. Dve godine pre rođenja Anuške, Ravi je bio u vezi sa svojom američkom koncertnom promoterkom Sju Džons, a njihova ljubav je 1979. godine krunisana rođenjem ćerke Gitali Nora Džons Šankar. 

Ubrzo nakon Norinog rođenja veza između Ravija i Sju se okončala, nakon čega se on vratio Sukanji, koju je oženio krajem osamdesetih i sa kojom je ćivoe do smrti decembra 2012.godine. Ponajviše zbog toga što je Sju bilo sramota da prizna ćerki kako je krajem sedamdesetih imala kratkotrajnu aferu sa jednim od svojih klijenata, Nora Džons je saznala ko joj je otac tek kada je napunila 10 godina. Iako Nora nikada nije ostvarila bliskost sa ocem kao Anuška, njih dve su danas u prisnim odnosima i u njihovim intervjuima često možete čuti kako jedna sestra hvali muziku ove druge.