Postoje ta neka nedeljna jutra u proleće koja mirišu na leto, na Jadransko more, na Jugoslaviju, na široke bulevare, na zgužvane posteljine, na mlevenu kafu i na pesmu "Devojko mala". Baš ta pesma Darka Kraljića ove godine puni celih šest decenija, što je samo jedan od razloga zašto ćemo je u današnjoj epizodi čuti u 4 verzije - Đuzina, Đorđa Marjanovića, Duška Gojkovića i Idola. A društvo će im praviti još par Kraljićevih hitova, poput one koju pevaju Gabi Novak i Arsen Dedić "Zašto si pospan Čo", koja bi komotno mogla da mi bude himna ovog sluđenog i nenaspavanog maja.

Novu ploču ima Raj Kuder i što se mene tiče, u pitanju je jedan od njegovih najlepših albuma iz ovog veka. Sunce, pustinja, putovanje, tišina i mir na jednom mestu. Nedeljna kafa ima poseban ukus uz album "The Prodigal Son". Album nedelje.

Gistro evergreen je ploča koja ove godine navršava četvrt veka, a koju su 1993. snimili Morphine. Album "Cure for Pain" leči i neizlečivo, razume i kad niko ne shvata i prosipa nadu i na onim mestima gde vlada stoka. Mark Sendmen je bog, a da se ja pitam, ova ploča bi se prodavala u apotekama. Bez recepta.

Tu je i pesma sa nove ploče Džona Periša u kojoj gostuje PJ Harvey, odličan novi post-pank album za Parquet Courts, nova ploča za dreampop-shoegaze veterane Landing, kao i sveže, opuštajuće elektro-pop izdanje za britanskog producenta Pola Vajta.

Tu su još Kraftwerk, Džoni Keš, Džonatan Ričmen, Sparklehorse, Rasan Roland Kirk, Radio 4 i mnogi drugi.

Neka proleća i neke nedelje postoje zbog neke muzike.

Ovo nedeljno veče mi deluje kao stvoreno za muziku koje su "girls these days" napravile. A neke od ovih pesama zvuče kao da su nastale baš u neku nedelju uveče.

 

 

Preporuka

share