Bob Dilan je u filmu "Don't Look Back" jednom izgovorio rečenicu "Be groovy or leave, man". Kao svašta što je on rekao i ovo je ušlo u legendu. No, za razliku od nekih njegovih reči koje zaista jesu za čitanke, ova spontana i pomalo nadrkana izjava, naizgled ne poseduje neku veću dubinu. Ali kada je malo umuljate u metafore, skapirate da je to samo naizgled. Možda je baš zato današnja Gistro FM epizoda za nijansu više groovy nego inače.

Konačno sam se dokopao nove ploče Demijena Džurada i što se mene tiče, ovo je već sada jedan od pet najlepših albuma u ovoj godini. Nežan, akustičan, jutarnji, noćni, prolećni....ne prestajem da ga slušam noćima. Demijen nas je opet podsetio da se velika umetnost krije u najjednostavnijim stvarima. Album nedelje.

Stigla je i odlična nova ploča čikaških indie/electro/pop veterana The Sea and Cake. Ova grupa svira četvrt veka i čine je neki od najboljih muzičara u Čikagu, a njihov bubnjar Džon Mekintajer spada među najbolje savremene producente. Nije slučajno baš on producirao poslednje dve Yo La Tengo albuma. Novi The Sea and Cake je savršen sa opuštena nedeljna jutra. 

Tu je i novi album za Kortni Barnet, na kome nam po drugi put daje do znanja da među ženskim svetom sa gitarom oko vrata, u današnjoj rok muzici nema mnogo talentovanijih osoba.

Ako volite mešavinu džeza, popa i elektronike, uživaćete na aktuelnoj ploči za ženevski bend Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp. Jedan od onih albuma koji se pod kožu uvlači sporo, ali kada se uvuče, ne pušta vas.

Danas imamo dva Gistro evergreen albuma, od kojih prvi spada u guilty pleasure. Naime, krajem sedamdesetih, Hulio Iglesijas je objavio ploču za italijansko tržište, sa vodećom pesmom "Manuela". Kada zamislim Jadran iz mog detinjstva, na sve one rastopljene sladolede u uskim, hladnim, kamenim ulicama sa kojih se vidi osunčana pučina, u ušima mi svira baš ovakva muzika. Ovo su evrovizijske pesme nastale u vreme dok je njihovo stvaranje trajalo duže od pola sata. Ako volite atmosferu koju nosi "I Think of You" od Rodrigeza, onda znate na šta mislim. Koliko god da mi se pegla od zalizanog mediteranskog šminkera, ne mogu da ostanem imun na ovu atmosferu. Hulio je Gistro evergreen broj jedan.

Sredinom maja su se navršile tačno dve decenije od Sonic Youth albuma "A Thousand Leaves". Mnoge njihove ploče me voze na različite načine, ali nijedna ne ide stazama kojima ide ova. Danas slušamo nedeljnu "Sunday" i posvetu Alanu Ginzbergu. Idealna doza vikend psihodelije. Gistro evergreen broj dva.

Kad smo kod Sonic Youth, slušamo njihovu staru skrš obradu Madoninog hita "Into the Groove", odnosno brazlisku elektro pop obradu njihovog klasika "Teen Age Riot".

Tu su još nove pesme Džonatana Džeramaje, benda Holly Golightly, Sema Luisa, odnosno singl Eleonor Fridberger koji mi je već sada kandidat za pesmu godine.

Društvo nam prave i Simon & Garfunkel, Francoise Hardy, Beach House i mnogi drugi.

Otpanjite muziku iz današnje Gistro FM epizode i odjavite sve koji nisu groovy - od komšije koji baca đubre kroz prozor, preko svakodnevnih sisača krvi, pa sve do predsednika države.