Osamdesetih je jedan Momčilo napisao da „godine prolaze, mi stojimo“. Devedesetih je te stihove pevao jedan beogradski bend koji se ložio na Sonic Youth. U drugoj deceniji 21. veka ih peva retko ko. Umesto toga, uglavnom ih živimo. Nekad stojimo, nekad klečimo, nekad ležimo, ali one prolaze, pa prolaze. Otud i naslov ove današnje Gistro FM epizode. A i ona će nakon 2 sata i 27 minuta takođe proći.

Konačno je u stigao novi Yo La Tengo album. Njihovo 15. zvanično studijsko izdanje idealno je za mirnu noć u nemirnoj glavi, za vožnju automobilom i za sporo prolećno jutro. Živo me zanima kako ove nove pesme zvuče uživo, a to ću saznati 12. maja u beogradskom Domu omladine. Album nedelje broj jedan.

Muzičar iz Mineapolisa Džeremi Mesersmit je nedavno objavio fenomenalan sedmi album „Late Stage Capitalism“. Iako on ovde peva o ozbiljnim temama kao što su načini na koji planeta odlazi u kurac, muzika je zarazni pop koji zvuči kao mešavina festivalskih hitova iz šezdesetih i savremenih pop melodija. Kada ti je neki album na repeat isto koliko novi YLT, to onda mora da bude drugi album nedelje.

Što se Gistro evergreen ploče tiče, nju je pre tačno pola veka snimio čikaški soul bend The Dells. U pitanju je jedna od najdugovečnijih grupa u istoriji muzike, pošto su u istom sastavu svirali gotovo 60 godina. Snimili su mnogo albuma, ali nijedan nije bio bliži remek-delu kao što je ploča „There Is“ koju danas predstavljam sa dve pesme.

Niko Kejs je nedavno objavila prvi singl sa istoimene ploče „Hell-On“ i sudeći po njoj, ovo je album koji trenutno čekam sa više neizdrža od bilo kog drugog. Ovako se pravi muzika.

Nakon 14 godina, Dejvid Birn ima album koji je potpisan samo njegovim imenom i prezimenom. „American Utopia“ spaja pop, elektroniku i eksperimentalnu muziku, dok se stihovi mahom osvrću na alavosti sveta u kome živimo.

Ako ste ljubitelj bendova kao što su Belle & Sebastian i Camera Obscura, poslušajte sjajan debi Irkinje Marte Fion. Idealna kombinacija vintage twee popa iz šezdesetih i modernog indi roka. Najtoplija preporuka.

Njen zemljak Pedi Hana je objavio ploču genijalnog naslova „Frankly, I Mutate“. Srećom, naslov je samo jedna od mnogih genijalnih stvari ovde. Ako volite Sonic Youth, Beach Boys, Ričarda Holija ili Pavement, obratite pažnju.

Društvo nam prave još Kris Prajs sa odličnim power pop albumom, veterani elektronike iz Bruklina Oneida, tu je nova pesma za Džoša Rauza, pomenuta obrada grupe Fake Madonna's Underwear, a emisiju zatvara Brajan Feri onom pesmom iz „Kazablanke“.

Postoji jedna pesma u ovoj epizodi koja počinje stihovima „You don't get those years back / Time you've wasted sleeping late“. I to je tako tačno. Ne dozvolite da se za deceniju ili dve pronađete u ovoj, istina divnoj, pesmi. Odslušajte ovu Gistro FM epizodu i posle toga znate šta vam je činiti. Ako pak ne znate, saznajte čim pre.

Eto kakve emisije nastaju kada se bližiš načinjanju nove dekade u životu.