Došlo je vreme da odjavimo oktobar. Što se tiče zvučne podloge za odjavljivanje, nema ih mnogo tako dobrih kao što je klasik Barta Bakaraka „Walk On By“ kog je originalno snimila Dion Vorvik 1964. Reč je o pesmi koja ima na stotine obrada, a ja sam danas izabrao pet najdražih: instrumental na moog sintisajzeru Kristofera Skota, nju vejv/pop verziju The Stranglers, džez verziju Rasana Rolanda Kirka, odsviranu samo godinu dana nakon originalnog izvođenja Dion Vorvik, frišku obradu Rumer, „vanbračne ćerke“ Bakaraka i Dion Vorvik, kao i lični favorit, dvanaestominutni psihodelični soul ep Ajzaka Hejsa.

Gregori Porter je u petak objavio album „Nat King Cole & Me“. Uz pratnju orkestra od 70 članova i aranžmane Vinsa Mendoze, Porter ovde odaje počast jednom od najveći pevača svih vremena. Savršena ploča za hladne zimske dane i tople sobe. Album nedelje broj jedan.

Kada se jednog dana naši klinci budu pitali koja muzika je najbolje oslikavala život na planeti Zemlji 2017, malo je albuma koji će im na tako veran način preneti melanholiju, beznadežnost i mrak sveta u kome živimo, na način na koji to radi „The Ooz“, treće izdanje britanskog vunderkinda Arčija Maršala, poznatijeg kao King Krule. Između hip hopa, roka, fri džeza, ova ploća se sastoji od nekoliko slojeva koje otkrivamo svake noći kada je pustimo.  „The Ooz“ je fenomenalna i sjebana taman onoliko koliko i naši životi. Album nedelje broj dva.

Gistro evergreen je ploča „Hejira“ koju je 1976. snimila Džoni Mičel. Obožavam da slušam ovaj album kada počne jesenje kiše. On me opušta, vozi, uspavljuje, uz njega sam se smejao, plakao i spavao. U pitanju je album koji označava njen prelaz iz akustičnih pop/folk voda u muziku koja je malo više obojena džezom. Mnogi kažu da je ovo poslednji veliki album Džoni Mičel.

Slušamo još prvi singl sa nove ploče benda Calexico koja nam stiže u januaru sledeće godine, fenomenalnu psihodeličnu soul/pop elegiju koji sviraju BadBadNotGood i Sem Hering iz benda Future Islands, ambijentalni/shoegaze floaty duet Brajana Ina i Kevina Šildsa iz My Bloody Valentine, novi albuma Martina Kara koji je nekad predvodio The Boo Radleys, kanadsku amerikanu za jesenje noći u vidu nove pesme grupe The Deep Dark Woods, naslovnu pesmu sa nove ploče Mejvis Stejpls, koju je u celosti napisao i producirao Džef Tvidi iz grupe Wilco, kao i Žulijen Bejker, jednu 23-ogodišnju devojku koja se sa akustičnom gitarom i introspektivnim stihovima bori protiv sivih oblaka.

U novembru nas čeka nekoliko obećavajućih koncerata – u četvrtak 2. novembra u Elektropioniru svira krautrok/elektro pop sastav iz Engleske Fujiya & Miyagi, a pet dana kasnije u Dom omladine stiže Mark Lanegan. Sa Laneganove ovogodišnje ploče „Gargoyle“, koju će promovisati u Beogradu, slušamo pesmu „First Day of Winter“u kojoj je više nego očigledan uticaj poznog Nika Kejva.

Društvo nam prave još Eliot Smit, Smog, Afhan Whigs, Ane Brun, Pola Frejzer i mnogi drugi.

Probajte bar na dva i po sata da odjavite oktobar, obaveze, telefonske pozive, sms poruke, sve smarače koji vas guše, pojačajte današnju epizodu i ne budite tu. Bar na neko vreme. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka

share

share