Leto je iza ćoška.Dolaze meseci kada ćemo sve češće sretati mir, sunce, hladovinu, siestu, masline, talase i pučinu. Kako sam matoriji, noći u kojima sanjam more su sve brojnije. Prizivam ga na razne načine, ali nikada tako dobro kao muzikom. Upravo tom „morskom prizivanju“ naslov duguje ova poslednja prolećna Gistro FM epizoda, koju sam nazvao Sea Calls Me Home. O letu, moru, okeanima, pesku i onom miru bez koga život ne bi ličio ni na šta, danas pevaju Hope Sandoval, The National, Mark Ajcel, Ričard Holi, Džulija Holter i mnogi drugi.

I album nedelje je stvoren za lenčarenje u hladovini nekog krova od trske. Deveto studijsko izdanje engleskog benda Saint Etienne je možda njihovo i najlepše koje sam čuo u ovom veku. Oni na njemu sviraju ono što najbolje znaju – pop i elektro pop, ali ovoga puta su napravili melodije koje ostaju u glavi dugo. Superslatka Sara Kreknel i drugari odavno nisu zvučali ovako zavodljivo.

Više od dve decenije je prošlo od poslednjeg studijskog izdanja kultnog britansog benda Ride. Shoegaze pioniri rešili su da se ove godine vrate pločom „Weather Diaries“, sa koje slušamo dve savršene pesme. Jedna od njih („Cali“) komotno već sad može na neki njhov budući best of. Iako „Weather Diaries“ nije u rangu ovogodišnje povratničke ploče njihovih „drugara iz školske klupe“ Slowdive, svakako je album kog treba preslušati.

Lenčarenje na obali mora može biti samo lepše uz adekvatnu muziku. A ko bi znao više o tim siesta trenucima od Havajaca? Jedan od njih po imenu Džordž Kuo, pre desetak godina je snimio album od kog ne mogu da se odvojim već danima. Njegova akustična slack key gitara i relaksirajući vokal, odmaraju mozak više nego udobna ležaljka na terasi kuće iznad plaže. Kada ovog leta budete pakovali muziku za more, moja preporuka je da među njom bude ovaj genijalni album Džordža Kuoa.

Kada smo kod leta, to je godišnje doba koje se sliva noz novu pesmu za Ariel Pink. Stvar „Another Weekend“ je nešto najzaraznije šta sam čuo u protekle nedelje. I ne mogu da prestanem da je vrtim već šesti dan zaredom.

Slušamo još drugi album beogradskog dream-pop benda Bitipatipi, pesme sa novih ploča za Tindersticks, Iron & Wine, The Clientele, Lija Ranalda, a tu je i sveža saradnja grupe Yo La Tengo i Man Forever.

Društvo nam pravi i Tricky sa verovatno najlepšom pesmom koju je snimio u ovom veku, muza Dejvida Linča Krista Bel, letnje-psihodelični Australijanci The Ruby Suns, kao i Džejson Izbel.

Leto je opušten period i njemu svakako ne treba crveni tepih da dođe, ali verujem da će uz pesme iz današnje 618. Gistro FM epizode stići sa još širim osmehom.

Kada kažem čist hedonizam, onda mislim na ovakvu muziku. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča