Kroz naše živote prolaze ljudi koji su nam potrebni i oni koji nisu. Mrtva trka za koje je snimljeno više pesama. Današnja Gistro FM epizoda bavi se i jednim i drugim, mada preovladavaju melodije za one iz prve grupe, jer bez njih bi smisao svega bio upitan. Njima pevaju Nik Kejv, The Beatles i The Jam, u tri potpuno različite pesme, koje imaju isti naziv – „I Need You“. Otud i naslov današnje epizode.

Onima koji nam baš i nisu neophodni, maše Moli Nilson u novom singlu „About Somebody“, čiji stihovi su čista poezija: „Damn, I look into your big blue eyes / And I said damn, if I were a millionaire I’d buy all your lies“. Kada na to dodate plesni ritam i saksofon koji svira Katja Navara, dobijete jedan od mogućih hitova po kojima ćemo pamtiti predstojeće leto.

Filofobija je strah od ljubavi. U vreme kada sam krajem devedesetih odlepio na istoimeni album škotskog benda Arab Strab, to mi je zvučalo toliko apsurdno, da sam mislio da je to samo jedan opskurni termin iz rečnika koji nema potporu u stvarnom životu. Međutim, little did I know. Iako sam u tih dvadesetak godina svašta saznao o ljudima, životu i ljubavi, jedna stvar se nije promenila – „Philophobia“ i dalje zvuči savršeno kao nekad. Zato je to današnji Gistro evergreen broj jedan.

Krajem aprila se navršilo četvrt veka od debi izdanja grupe Pavement, posle kog nezavisna rok muzika nikad više nije bila ista. Lo fi, slacker pop ili indie rock, tek „Slanted & Enchanted“ i posle 25 godina je iskren i moćan kao u vreme dok je MTV bila muzička televizija. Gistro evergreen broj dva.

U okviru prošlonedeljnog svetskog dana ploča, grupa The War on Drugs je objavila novu pesmu „Thinking of a Place“. U pitanju je jedna od najlepših pesama koju sam čuo ove godine, koja samo potvrđuje da je The War on Drugs možda najvažniji bend koji se pojavio u popularnoj muzici u ovom veku.

Album nedelje su zajedno snimili jedan od najvećih džez muzičara mlađe generacije Kamasi Vašington i gitarski bend Throttle Elevator Music. U pres materijalu albuma „Retrospective“ piše da zvuči kao The Clash koji sviraju sa Džonom Koltrejnom i to nije mnogo daleko od istine. Gitare na distorziji i Kamasijev podivljali saksofon, odlična su terapija za ludilo u kome živimo, a koje se odaziva na ime Srbija.  

Danas još predstavljamo masni rokerski zvuk sa nove ploče Marka Lanegana, novi album za veterane iz devedesetih The Afghan Whigs, kao i svežu, i verovatno najintimniju ploču kanadske kantautorke Feist.

Tu su još Demijen Rajs, Mogwai, Cowboy Junkies, nekadašnja muza Nika Kejva Anita Lejn, Slowdive i mnogi drugi.

Još jedan april odlazi u istoriju, a nema melodičnijeg načina da ga ispratimo od najnovije Gistro FM „I Need You“ epizode.  

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča