Beforeigners [2019]

Beforeigners
Sezona 1
HBO Nordic / 2019
Scenario: 
Anne Bjørnstad, Eilif Skodvin
Zemlja proizvodnje: 
Norveška
Jezik: 
norveški
8.1
8

Skandinavska televzijska produkcija već godinama isporučuje veoma kvalitetne krimi misterije. Sa norveskom tv serijom “Beforeigners”, iza koje su HBO mreža i poznata imena skandinavske tv produkcije Anne Bjørnstad i Eilif Skodvin (“Roeng” , “Lillyhammer”) otišli su korak dalje. Klasičnu priču o ubistvu uvili su u veo naučne fantastike i začinili ga veoma intrigantnim i hrabrim osvrtom na dnevno političku situaciju koja udara na temelje evropske civilizacije.

Na samom početku vidimo mladi bračni par, policijskog inspektora Larsa Haalanda (Nicolai Cleve Broch) i njegovu suprugu, kako kupuju veoma skup stan u novom elitnom delu Osla sa predivnim pogledom na luku. Od samog pogleda na astronomsku cenu stana, mladom policajcu se trese ruka pri potpisivanju ugovora ali agent ka teši da će u ovako finom delu Osla cena stana samo porasti i da je to sigurna i veoma pametna investicija. Trenutak nakon stavljanja potpisa na ugovor, serija čudnih svetlosti pojavljuje se u vodama zaliva. Nakon misterioznog prirodnog fenomena, u vodi se pojavljuju ljudi koji nose neobičnu odeću i govore čudnim jezikom. Haaland kao i ostatak policije su potpuno zbunjeni o poreklu ovih osoba, a onda počinju da stižu vesti iz celog sveta o neverovatnim pojavama. Naime, svetla u moru predstavljaju nekakve vremenske procepe, kroz koje ljude iz prošlosti, tačnije kamenog doba, ranog srednjeg veka i deventaestog veka dolaze u sadašnjost.

Sledeća scena nas vodi nekoliko godina kasnije. Oslo je neprepoznatljivo. Onaj elitni deo Osla sada je u ruinama. Došljaci su okupirali nekada prelepe stambene zgrade. Haaland živi sam u stanu, okružen komšijama iz prošlosti. Ubrzo saznajemo da ga je supruga napustila zbog jednog od došljaka iz XIX veka i odvela ćerku sa sobom. Postao je ovisnik o drogi pod imenom ”Temporex”  koju kupuje od svog komšije došljaka iz kamenog doba, koji je upravo završio sa klanjem koze u svojoj kuhinji, jer su mu zabranili da je čuva u liftu.

Ispred zgrade došljaci u odeći koja je definitvno van našeg vremena, žive u šatorima, prodaju hranu na drvenim tezgama. Slike prljavštine i raspada su na svakom koraku.  Uz odličnu muzičku podlogu “Ain't No Love in the Heart of the City” Bobby Blanda, vidimo prizore novog Osla, sa njegovim novim stanovnicima. Vidimo ljude iz kamenog doba obučene u kože, kako vise sa drveta slušajući muziku sa najnovijih iPhonea, vidmo ljude u kočijama na putevima obučene u frakove i top cilindre, takođe sa iPhoneovima i slušalicama, vidimo bradate vikinge kako zbunjeno lutaju  ulicama. Vidimo sudar različitih kultura koje jednostavno ne bi trebalo da postoje na istom mestu.

Haaland dobija novi zadatak. Pronađeno je telo žene iz kamenog doba na obali zaliva. Obično se takvi slušajevi brzo otpišu, jer se došljaci često utope, a i na kraju nikoga nije mnogo briga za njih. Ali ovaj slučaj ima tragove nasilja i uprkos savetu kolega Haaland želi da detaljnije ispita slučaj. U stanici ga čeka iznenađenje. U skladu sa novom politikom norveške vlade i sa procesom integracije došljaka, Haaland dobija novu partnerku Alfhildr Enginsdottir (Krista Kosonen), vikingšku došljakinju, pardon, reč na V nije politički korektna u novom društvu, srednje vekovnu došljakinju koja je prošla proces re-socjalizacije i integracije, te postaje prva policajka došljačkog porekla i maskota nove politike.

Preporuka