Sticajem okolnosti, većinu novih albuma koje slušamo danas, snimile su dame. Otud i naslov epizode The World is a Girl, koji je pozajmljen od istoimene pesme Anite Lejn, dugogodišnje muze Nika Kejva.

Emisiju otvara i zatvara Bob Dilan. Prva pesma je Školski primer kako od ironiju možete pretvpriti u romantiku, ma koliko da vas bije glas da ste namćor. Od svih Dilanovih pesama, više od „Most of the Time“ samo volim  „I Want You“. Poslednja pesma u emisiji potiče sa predstojećeg trostrukog Dilanovog izdanja, koji će se pojaviti 31. marta.

Album nedelje snimio je francuski bend Aquaserge. Dugo nisam čuo ovako savršenu kombinaciju džeza, gitarske muzike, elektronike i na trenutke soula. Ako volite Stereolab ili Os Mutantes, obratite pažnju. Čak i ako ne znate ko su Stereolab ili Os Mutantes, poslušajte Aquaserge. Malo vozača ovako dobro vozi.   

Kako zvuči tradicionalna američka muzika odsvirana na savremen način, slušamo na drugom studijskom albumu kog je snimila Rijanon Gidens. „Freedom Highway“ je jedna od onih ploča koje zvuče bolje svakim novim slušanjem.

Tu su još aktuelni singlovi Lore Marling, Sere Kahun, Irene Žilić, Leticije Sadije, kao i australijske kauntautorke Holi Trozbi.

Gistro evergreen je album koji je pre desetak dana proslavio 40. rođendan. „Marquee Moon“, remek delo njujorškog benda Television, i posle četiri decenije zvuči sveže. Na prste jedne ruke mogu da nabrojim ploče na kojima gitarske solaže zvuče ovako pitko. Antologija.

Ako bih morao da biram najlepši stih iz ove epizode, mislim da bih se odlučio za onaj kojim počinje pesma „Bloody Mother Fucking Asshole“ Marte Vejnrajt: „Poetry is no place for a heart that's a whore“. Već celu deceniju me podilaze žmarci dok slušam ovaj ogoljeni hit koji ne jebe indirektnost. Ili bilo šta drugo.  

Slušamo drugi singl sa novog Jesus and Mary Chain albuma, novu pesmu Marka Lanegana koja najavljuje ploču „Gargoyle“, a njegov saradnik Djuk Garvud takođe ima novi album kog danas predstavljamo.

Džez za mir sitnih noćnih sati sviraju Jan Lundgren, odnosno Li Konic, kog to što ima 91. godinu nimalo ne sprečava da objavljuje nove ploče.

Tu su još Džoni Mičel, Arsen Dedić, Animal Collective, Bil Fej, Vlada Divljan i mnogi drugi.

Kao što reče onaj drugar Džonija Mara, neke devojke su veće od drugih. Ako se ja pitam, ove koje slušamo u današnjoj Gistro FM epizodi,  svakako su među najvećim.

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.
Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča.