Kažu da je zima idealno godišnje doba za neizlaženje iz gajbe. Još ako je nedelja, hladnoća i minus mogu samo da nam pljunu pod prozor, da ne kažem kamin. Tada se gledaju filmovi, spava se do podne, pije se kuvano vino i čaj, i sluša se muzika. Kakva? Možda baš ova koja vas čeka u današnjoj Gistro FM epizodi naslovljenoj In the Arms of Winter. 

U poslednjih nedelju dana nijedan novi album nisam slušao kao četvrto izdanje kalifornijskog benda Foxygen. Gudački orkestar od 40 članova u kombinaciji sa zaraznim melodijama, čine album „Hang“ savršenim saundtrakom za zimsko popodne. Iako je još uvek rano da se to kaže, vrlo je moguće da je ovo najlepša Foxygen ploča do sad. Album nedelje. 

Jedan od najvećih gitarskih bendova s kraja prošlog veka Slowdive, ponovo je diskografski aktivan. Pre nekoliko dana su objavili prvu novu pesmu nakon 22 godine pauze. Slušajući „Star Roving“, svaki sekund vam govori da je čekanje vredelo. Kada kažem hit, mislim na ovo. Što se mene tiče, ovo je prvi kandidat za najlepši singl u 2017. 

Nina Simon je pre tačno 50 godina snimila album „High Priestess of Soul“, a bar petinu tog vremena ova ploča važi za jedan od mojih prvih izbora kada je januarsko popodne u pitanju. Između popa, džeza i soula, „High Priestess of Soul“ je i posle pola veka zadržao svežinu koju je imao 1967. Na korak od remek-dela. Gistro evergreen. 

Premijerno slušamo prvi singl sa novog albuma niškog kvarteta Eyot, kog je snimao i miksovao Stiv Albini. Nisam siguran da ova zemlja ima bolji džez bend. 

Od novih albuma tu su The xx iz Londona, Bonobo, The Flaming Lips, Of Montreal, Dejvid Kit, odnosno Flo Morisi i Metju I. Vajt.

Za zimske melodije u današnjoj epizodu su zaduženi Kejt Buš, Bil Kalahan, Dion Vorvik i Fauna Flora, a “neprskane” osamdesete brane Tuxedomoon, odnosno Dejvid Silvijan. Tu je još i Lori Anderson u pesmi koja govori o bespotrebnim susretima i izgubljenim ljudima…

Nedeljna popodneva u januaru lepše mirišu uz muziku iz današnje Gistro FM epizode.

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, emisiju možete slušati isključivo na internetu. 

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča.

Preporuka

share