Dok sam se u petak spuštao svojom ulicom, razmišljao sam o temi današnje emisije. Ruke su mi bile u džepovima, na slušalicama se čuo Dejvid Bouvi, a vetar mi je šibao lice. Tema se sama snašla. 

O vetru danas pevaju The War on Drugs, Džimi Hendriks, Donovan, Bob Dilan, Rebel Star, Gregory Porter, Stray Dogg i Najdžel Kenedi. Neke od ovih pesama najbolje zvuče kada se kapci drmusaju pod naletima decembarskog vetra. 

Današnji Gistro Heavy Rotation album su snimile Peluché, tri devojke iz Londona. One sa retkom lakoćom spajaju pop, elektroniku, fank i psihodeliju. Kako je ovo njihovo debi izdanje, verujem da ćemo o Peluché slušati u godinama koje dolaze. Ako volite Massive Attack, Warpaint, Radiohead Stereolab ili Laika, obratite pažnju.  

Bred Meldau je na gotovo bajkovit način obradio The Beatles klasik „And I Love Her“ u džez aranžmanu, a Geri Maligan svira melodiju za sitne sate. 

Gistro evergreen je 1970. snimio Frenk Sinatra. „Watertown“ je idealna za kišno nedeljne popodne, i to je najbliže što se Sinatra primakao singer-songwritter izrazu. Jedna od njegovih najpotcenjenijih ploča. 

Slušamo još neke od pesama koje su obeležile godinu na izmaku: Meri Danijel, Swans, Rajli Voker, Džim Džejms, Lori Kalen...

Kada vidite da vetar nosi lišće u parku pored škole, to znači da vas neka od ovih pesama cima za rukav da je čujete. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu. 

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

 

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča.