Ovonedeljni Gistro evergeen je kultni album oca bosanove, Antonija Karlosa Žobima „Stone Flower“ iz 1970. Uvek kada pomislim na lenjost toplog prolećno-letnjeg popodneva, ova ploča mi je jedna od prvih asocijacija. Iako je Žobim snimio na desetine albuma, ako se ja pitam, ovo mu je jedan od dva ubedljivo najlepša (drugi je „Wave“). Lounge classic. 

Album nedelje potpisuje multiinstrumentalista Karl Blau. On je na ploči „Introducing Karl Blau“, na sebi svojstven način, obradio omiljene akustične folk pesme, obojivši ih bojama prohujalih raspusta iz sedamdesetih i osamdesetih. To se posebno odnosi na dve pesme koje ćemo čuti danas, od koje je obrada Linka Reja dostojna jednih Lambchop ili jednog Freda Nila. Dok slušate ovaj album, nije nemoguće da vam pred očima prolaze slike nekih davnih leta, snimljenih nekom super-8 kamerom. 

Beogradski bend Went je nakon desetak godina postojanja i nekoliko sjajnih EP izdanja, najzad objavio debi album „The Great Escape“. Čekanje se isplatilo. Njihov debi je savršena kombinacija indi popa, amerikane i folka, a danas slušamo „The Knacker's Yard“ uz koju možete zaplesati valcer. 

Od svih novih pesama koje sam čuo prošle nedelje, mislim da nijednu nisam slušao toliko kao singl sa predstojećeg albuma Kesa Mekkombsa. Kada je bude čuo Brajan Vilson, biće ponosan. Jedva čekam avgust, kada će ovaj album biti objavljen. 

Isto tako, Calexico će verovatno biti ponosni kada budu čuli pesmu „I Have Been to the Mountain“ Kevina Morbija (lidera bendova Woods, odnosno Babies), koji nam namiguje sa američko-meksičke granice. 

Kad smo kod noviteta: tu je još nova pesma za francuski sastav Air (kakva truba), novi EP Džarvisa Kokera (onog iz benda Pulp), singl koji najavljuje novu ploču za grupu Swans (kog peva supruga Majkla Đire), novi album Bet Orton, odnosno novi dark-disco singl za Unknown Mortal Orcehstra. 

Ako vam je muka od kradljivaca diploma, prodavaca magle i petparačkih hipnotizera, uživaćete u tzv. revolucionarnom bloku. U njemu učestvuju The Last Poets, za koje mnogi kažu da su prva rep grupa u istoriji, njihovog njujorškog komšiju Gila Skota Herona, odnosno distorzirane Spaceman 3. 

U italijanskom bloku čućete savršenu obradu legendarne pesme Leonarda Koena, kao i baladu Paola Kontea, koja zvuči kao da je pisana za uživanje na drvenoj klupi, u nekom zelenom vrtu, krajem maja. 

Što se tiče hitova kojima vreme može samo da pljune pod prozor, za njih su danas zaduženi The Jesus and Mary Chain, Pixies, Flaming Lips, Belle & Sebastian i mnogi drugi. 

Bez obzira na to da li ste rešili da kažete ovom mestu laku noć ili dobar dan, sunce poslednjih dana maja će vam lepše sijati uz novo izdanje emisije Gistro FM. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.

Preporuka