Početkom ovog veka u Poljskoj je formirana izuzetno jaka Death- metal  scena  sa bendovima  VADER , BEHEMOTH , DECAPITATED i   HATE, koju karakteriše prepoznatljiv muzički stil sa agresivnim rifovima i vokalom ,tekstovima baziranim misticizmu, okultizmu i apokalipsi i  izuzetno muzičko umeće muzičara, članova ovih bendova. Jedan deo sastava  ove  sjajne muzičke scene i to bendovi Decapitated i Hate potpomognuti  još jednim poljskim bendom  THY DISEASE,  posetili su dana 18.04.2016. godine  Beograd u sklopu aktuelne balkanske  turneje i održali koncert u Domu Omladine. Ovim bendovima na  nastupu  podršku su pružila još dva benda –Death metal sastav iz Švedske AKTAION i  britanski sastav KRYSTHLA, tako da su posetioci ovog događaja mogli prisustvovati  nekoj vrsti jednodnevnog muzičkog festivala, kojim je promovisan ovaj muzički pravac.

Ovaj događaj otvorio je svojim nastupom švedski AKTAION, bend koji  je svoj debitanski album objavio 2015.godine pod nazivom “ Throne”.  Bend je nastup započeo pred skoro praznom  malom salom Doma Omladine, a svojom dvadesetominutnom svirkom , u kojoj su odsvirane stvari sa njihovog jedinog izdanja, ovaj sastav je najavio potencijal. Posebno je impresionirao  entuzijazam sa kojim je nastupio bend, tako da se,  posmatrajući veoma energični nastup, činilo da bend nastupa pred hiljadama fanova, a ne pred svega dvadesetak posetilaca. 

Nakon odličnih šveđana nastupio je britanski death core sastav KRYSTHLA, koji je takođe u drugoj polovini protekle godine objavio svoje prvo izdanje “ A War Of Souls And Desires”. Takođe je  i ovaj bend , kao i predhodni ,  imao kratak , ali veoma efektan nastup u kome je prezentovao pesme sa napred navedenog albuma. Na nastupu sastava KRYSTHLA bilo je malo više publike, ali nedovljno da bi se ionako mala sala mogla i upola popunuti. Poput šveđana I britanci su imali prilično dobar i energičan nastup, koji je burno pozdravljen od prisutne publike.

Preporuka